Παρουσιάζοντάς… το F-16V από τον Αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά – Πλούσιο Φωτορεπορτάζ

 Παρουσιάζοντάς… το F-16V  από τον Αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά – Πλούσιο Φωτορεπορτάζ

Φωτορεπορτάζ : Ιωάννης Ρηγόπουλος

Μια ενδελεχής ανάλυση του νέου αεροσκάφους F-16 Block 72 έκανε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, κατά την παρουσίαση του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. ο Κύριος Μπουρολιάς τόνισε τις τεχνολογικές δυνατότητες του αεροσκάφους καθώς και τα επίπεδα ασφαλείας που διαθέτει εν ώρα πτήσεως για τους πιλότους της ΠΑ… 

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Κύριοι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης
Κύριε Πρέσβη των ΗΠΑ,
Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΝ και εκπρόσωπε του Αρχηγού ΓΕΣ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΑΒ,
Κύριε Εκπρόσωπε της LM AERO,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει σήμερα εδώ, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, τα δύο (2) πρώτα Α/Φ F-16, τα οποία έχουν υποστεί αναβάθμιση σε επίπεδο Block 72. Είναι αυτά τα Α/Φ που από σήμερα επανεντάσσονται στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα στην 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Η εν λόγω αναβάθμιση, απόρροια της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογράφηκε τον Απρίλιο 2018, περιλαμβάνοντας το σύνολο των Α/Φ BLK 52 plus και advance. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2020, με την ένταξη του πρωτότυπου Α/Φ, υλοποιείται με επιτυχία και εμπρόθεσμα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία υπό την εποπτεία της Lockheed Martin Aero, στις εγκαταστάσεις και με πόρους της ΕΑΒ, με τη συνδρομή του Τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας όπου απαιτείται, αναμένεται δε να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027. Το πρωτότυπο Α/Φ μεταφέρθηκε τον Φεβρουάριο 2021 στις ΗΠΑ, στην Edwards AFB, για την εκτέλεση πτητικών δοκιμών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα, ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα εντάξεων και αποδόσεων, το οποίο θα εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του έτους 6 ετοιμοπόλεμα αναβαθμισμένα Α/Φ και συνεχείς τακτικές αποδόσεις μέχρι το πέρας του.

Η αρχική θεωρητική εκπαίδευση των Ιπταμένων ολοκληρώθηκε, ενώ είναι σε εξέλιξη περαιτέρω πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση από την LM Aero στην 115ΠΜ. Η θεωρητική και η αντίστοιχη πρακτική εκπαίδευση των Τεχνικών ολοκληρώθηκε στην ΕΑΒ τον περασμένο Αύγουστο. Η Πολεμική Αεροπορία, τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις, εκτελεί εργασίες αφαιροτοποθέτησης υλικών των ενταγμένων Α/Φ και υποστηρίζει με ανταλλακτικά, με τη διαχείριση του επίγειου εξοπλισμού και με την εκτέλεση επιπρόσθετων εργασιών στα Α/Φ. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως καταγράφεται από τους κύριους εκτελεστές του προγράμματος, χαρακτηρίζεται λίαν αποτελεσματική, κάτω από τη συνεχή επίβλεψη του ΓΕΑ και μέσω της σημαντικής συνεισφοράς των Μονάδων Α/Φ F-16, υπό τον διαρκή συντονισμό του ΑΤΑ, καθώς και την αδιάλειπτη εμπλοκή της ΔΑΥ και του 201ΚΕΦΑ.

Τα νέα υπερσύγχρονα, εκσυγχρονισμένα Α/Φ, διαθέτουν ισχυρότατο ραντάρ AESA τελευταίας τεχνολογίας, αναβαθμισμένο τακτικό υπολογιστή και εκσυγχρονισμένο θάλαμο διακυβέρνησης με νέες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, νέους ασύρματους με δυνατότητες αντιπαρεμβολικές και κρυπτασφάλισης, δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης νέας γενιάς όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας και μοναδικής ακρίβειας, αυτόματο σύστημα αποφυγής εδάφους σε περίπτωση απώλειας συνείδησης του χειριστή σε περιβάλλον υψηλών επιταχύνσεων, αλλά και τελευταίας τεχνολογίας ναυτιλιακά συστήματα και συστήματα διασύνδεσης, που δίνουν τη δυνατότητα στο Viper να λειτουργήσει απόλυτα στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον που ο σύγχρονος αεροπορικός πόλεμος επιβάλει και που η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη δημιουργήσει, και μάλιστα με ίδια μέσα. Σε πλήρη συνεργασία με τα 24 νεοαποκτηθέντα Rafale, τα 83 Viper θα ενσωματωθούν άμεσα και πλήρως στο ενοποιημένο και δικτυοκεντρικό Σύστημα Αεράμυνας, σε άμεση ψηφιακή διασύνδεση με τα υπερσύγχρονα μέσα Command and Control που έχουν αναπτυχθεί, δημιουργώντας μαζί με τα Συστήματα Κατευθυνόμενων Βλημάτων ένα αδιαπέραστο σύστημα Αεράμυνας, ικανό να υποστηρίξει αξιόπιστα και αποτελεσματικά τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος. Παράλληλα, με τις νέες επιθετικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά των αναβαθμισμένων Α/Φ, η έννοια της αποτροπής αλλά και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούριες διαστάσεις, καθιστώντας τα ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής.

Σε λίγο, τα εκσυγχρονισμένα Α/Φ θα εκκινήσουν εδώ μπροστά σας για να πετάξουν προς τη βάση τους, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή που εισέρχεται η ΠΑ στον μονόδρομο προς την επόμενη γενιά, αλλά και τη νέα εποχή για τον στόλο των F-16, μία εξέλιξη που προγραμματίζεται να συνεχιστεί με την αναβάθμιση των BLK 50 και την επανεξέταση του ρόλου των BLK 30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης. Σε λίγο, ο ήχος των κινητήρων θα σκεπάσει τις ομιλίες μας, θα επιβαρύνει την ακουστικότητά μας, κάποιοι θα πουν πως είναι ενοχλητικός… μην ξεχνάτε όμως ότι είναι ο ήχος που κάθε Έλληνας πολίτης λαχταρά να ακούει από πάνω του στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ο ήχος που επιβεβαιώνει την προστατευτική παρουσία των ελληνικών φτερών πάνω από τον στρατιώτη, σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου, πάνω από τον ναύτη που θαλασσοδέρνεται για να εξασφαλίσει την θαλάσσια κυριαρχία μας στις αρχέγονες πατρίδες της φυλής… είναι ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Vipers, καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *