Ολοκληρώθηκε η Άσκηση Poseidon’s Rage 22 (Φωτογραφικό υλικό)

 Ολοκληρώθηκε η Άσκηση Poseidon’s Rage 22 (Φωτογραφικό υλικό)

Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση “Poseidon’s Rage 22” όπου διεξήχθη από της 11 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022. Στην άσκηση συμμετείχαν σχεδόν το σύνολο των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας με την μόνη απουσία των αεροσκαφών Rafale… 

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE 22».

Η Συνεκπαίδευση ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε προωθημένα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και την βελτίωση του επιπέδου διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η «POSEIDON’S RAGE 22» ήταν η άσκηση στην οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά επιχειρησιακή εκπαίδευση με συνδυαστική χρήση Μαχητικών Αεροσκαφών 3ης, 4ης και 5ης Γενιάς, ανάπτυξη ολόκληρης Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών των ΗΠΑ σε άλλη βάση και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, καθώς και εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της US European Command (USEUCOM)

Από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην άσκηση συμμετείχαν Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 121 εξόδους, στοιχεία αεροπορικής υποστήριξης με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC) από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, καθώς και η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συμμετείχαν Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και F-35, τα οποίο πραγματοποίησαν συνολικά 243 εξόδους.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, της Α.Ε. του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της DV DAY, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και το προσωπικό της 48th Fighter Wing «Liberty Wing» στην Ελλάδα και στην Σούδα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, στις επιδιωκόμενες προωθημένες κοινές δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης στις οποίες εντάσσεται και η ανάπτυξη των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 και F-15 για την «POSEIDON’S RAGE 22», καθώς και στην πολύ χρήσιμη εξοικείωση της Ενόπλων μας Δυνάμεων με το F-35 και τον τρόπο που επιχειρεί, καθόσον σύντομα θα το αποκτήσει και η Χώρα μας.

Η «POSEIDON΄S RAGE 22» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *