Ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης συνάντα τους ΗΡΩΕΣ των F-5 Χουσελά, Κουβεντάρα, Μαρτάκη

 Ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης συνάντα τους ΗΡΩΕΣ των F-5 Χουσελά, Κουβεντάρα, Μαρτάκη

Μαύρη επέτειος η σημερινή, καθώς, το ΓΕΑ ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατό του Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, με την αποφράδα ημέρα  της 1η Φεβρουαρίου του 1995, όταν έχασαν τη ζωή τους οι τρεις αξιωματικοί Χουσελάς, Κουβεντάρας, Μαρτάκητης  με F-5A/B στο όρος Ίταμος της Χαλκιδικής

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου 1995  δύο αεροσκάφη  F-5 της 343 Μοίρας Αναχαίτισης Ημέρας επέστρεφαν στην 113 Πτέρυγα Μάχης μετά από εκπαιδευτική αποστολή. Τα 2 F-5A ενώ εκτελούσαν χαμηλή πτήση,  προσέκρουσαν στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Και οι τρεις χειριστές , ο Σμηναγός Αριστείδης Μαρτάκης, ο Υποσμηναγός Περικλής Κουβενταράς και ο Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Χουσελάς, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Στη περιοχή απέναντι από το σημείο της σύγκρουσης, στο όρος Ίταμος, έχει δημιουργηθεί κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή. Στο σημείο της πρόσκρουσης των πολεμικών αεροσκαφών, που ήταν ο λοφίσκος Στηθούρι, έχει στηθεί ένας μεγάλος σταυρός.

Παράλληλα, η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς.

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/to-kenotafio-ton-trion-pesonton-aeroporon-sti-sithonia-apo-psila-vid

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *