Αν θέλεις να διατηρήσεις την Στρατιωτική σου Ιστορία πάρε μαθήματα…
”Σύμπτωση επαναλαμβανομένη, παύει να είναι σύμπτωση”. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι, όταν μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από την άφιξη του αντιτορπιλικού “Βέλος” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα από κακές καιρικές συνθήκες, προξενώντας σημαντικές ζημιές στο ιστορικό σκαρί.
Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες για όσους επιμένουν να παραμένει το πλοίο ως έκθεμα σε ένα παντελώς ακατάλληλο σημείο ελλιμενισμού. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Είναι ζήτημα αμέλειας, ή ενδεχομένως το πλοίο και η ιστορία του ενοχλεί; Ακόμη και αν δεν συντρέχει κάτι από αυτά, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά από τη στιγμή που επιτέλους έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας “Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης” στο Φλοίσβο, όπου πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα ελληνικά ιστορικά πλοία, Ενώ φαντάζει τουλάχιστον ως ύβρις το σενάριο, να καταστρεφόταν ολοσχερώς σε ειρηνική περίοδο λόγω κακοκαιρίας, ένα πλοίο που επιβίωσε του Β’ Παγκοσμίου!
“Βέλος”, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Fletcher
Πρόκειται για μια πολυάριθμη κλάση αμερικανικών αντιτορπιλικών που έφτασε να αριθμεί 175 σκάφη την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου, εκ των οποίων σήμερα διασώζονται μόνο τέσσερα. Το ΠΝ συνολικά παρέλαβε επτά πλοία, με το “Βέλος” (πρώην USS Charrette, ναυπήγησης του 1942), να είναι το μοναδικό που απομένει σήμερα στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένο ως “πλωτό μουσείο”.
Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του: “Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ ΒΕΛΟΣ”.