Σαν σήμερα 30/6 τα Ιστορικά γεγονότα των Ενόπλων Δυνάμεων

 Σαν σήμερα 30/6 τα Ιστορικά γεγονότα των Ενόπλων Δυνάμεων

Σαν Σήμερα στις 30/06/1953
Απονεμήθηκε το Μετάλλιο Αέρος (Air Medal) στα πληρώματα των αεροσκαφών C-47 Dakota, στις εγκαταστάσεις του 13ου Σμήνους Μεταφορών στο αεροδρόμιο Κ-16 (Σεούλ), κατά τις επιχειρήσεις στην Κορέα.

Σαν Σήμερα στις 30/06/1921
Τις πρωινές ώρες αεροπόροι της Ναυτικής Αεροπορίας, εκτελώντας αντιαεροπορική περιπολία, ανέφεραν ότι το Αφιόν Καραχισάρ καταλήφθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα. Για επιβεβαίωση της πληροφορίας, το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και άλλη αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως διαπιστώθηκε ότι ο Ελληνικός Στρατός τότε εισερχόταν στην πόλη του Αφιόν Καραχισάρ. Τα στρατεύματα δηλαδή που είχαν παρατηρηθεί το πρωί ήταν τουρκικά και για παραπλάνηση είχαν δείξει τα ελληνικά σήματα αναγνώρισης. Κατόπιν αυτού οι αεροπόροι επιδόθηκαν στο βομβαρδισμό των Τούρκων που υποχωρούσαν. Στο σημείο αυτό το ελληνικό αεροσκάφος, χτυπημένο από εχθρικό βλήμα, κατέπεσε από ύψος 50 μέτρων και καταστράφηκε. Οι αεροπόροι τραυματισμένοι παρελήφθησαν από Έλληνες ιππείς.

Σαν Σήμερα στις 30/06/1912
Ο αεροπόρος Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το μετασκευασμένο από τον ίδιο υδροπλάνο Henry Farman “Δαίδαλος”, στο πλαίσιο των δοκιμών, πραγματοποίησε πτήση από το Φάληρο στην Ύδρα, την οποία παρακολούθησε το αντιτορπιλικό “Νίκη”. Κατά την επιστροφή στο Φάληρο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου (110 χλμ/ώρα), παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *