Τα πρώτα VIPER στη «Blue Flag» του Ισραήλ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του πιο σύγχρονου F-16 Viper που βρίσκεται στην Γηραιά Ήπειρο φέρει χρώματα ελληνικά και ετοιμάζεται από τώρα εντατικά για την πρώτη αποστολή εκτός συνόρων.

Και αυτή θα γίνει στη μεγάλη, απαιτητική, πολυπαραγοντική άσκηση του Ισραήλ, «Blue Flag».

Η 343 Μοίρα «Αστέρι» ήταν αυτή που πρώτη είχε λάβει μέρος, πολλά χρόνια πριν, στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα και το προσωπικό της είχε αποτελέσει τους πρεσβευτές της χώρας στο Ισραήλ όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτες αεροπορικές φιλίες και οι Ισραηλινοί αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν πολλά κοινά στην αεροπορική κουλτούρα.

Από τότε έως τώρα αρκετό νερό έτρεξε στο αυλάκι και πολλές ήταν οι πολεμικές μοίρες με F-16 που έλαβαν μέρος στην άσκηση, αφήνοντας η κάθε μια το δικό της αποτύπωμα. Όμως πάντοτε το κοινό συμπέρασμα Ελλήνων και Ισραηλινών ήταν πως και οι δυο αεροπορίες μάχονται ακριβώς όπως θα κληθούν να πολεμήσουν και ότι οι ανορθόδοξες αεροπορικές μέθοδοι είναι αυτές που ενώνουν την ιδιοσυγκρασία τους.

Όμως η 343 Μοίρα αυτή τη φορά κατεβαίνει στην αεροπορική «αρένα» της ερήμου του Νεγκέβ με τις «οχιές» της. Και κατ’ ουσία στο πεδίο θα βγουν πολλά νέα συμπεράσματα, ιδιαιτέρως χρήσιμα για την πολεμική αεροπορία και το τακτικό της κομμάτι, σ’ ότι έχει να κάνει με τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις και τη συνεργασία του Viper με τα F-35 που Ισραήλ αλλά και τους άλλους προηγμένους τύπους των μαχητικών που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτή την άσκηση που είναι γεμάτη από εκπλήξεις απαιτήσεις και νέα πολεμικά σενάρια, βγαλμένα από την πολεμική εμπειρία των Ισραηλινών.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *