Τελετή Λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ)

 Τελετή Λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέστη σήμερα στην τελετή Λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου η οποία έλαβε χώρα στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) στην Ελευσίνα.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Kατά την διάρκεια της τελετής oι κ. κ. Αβραμόπουλος και Δένδιας απηύθυναν χαιρετισμό στο προσωπικό της ΔΑΥ:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε αυτή τη σεμνή και συμβολική τελετή.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε σύμμαχοι σε αυτό τον συνεχή αγώνα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία και ανάμεσα στα δύο σώματα. Καλώς ορίσατε.

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας, κύριε Διοικητά, στελέχη της διοίκησης, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι, αγαπητοί μας συνεργάτες του πολιτικού προσωπικού, αποτελεί για εμένα πραγματικά ιδιαίτερη χαρά και τιμή να μοιράζομαι σήμερα αυτές τις στιγμές μαζί σας, σε αυτή την λιτή και συμβολική τελετή η οποία σηματοδοτεί το κλείσιμο της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Μέσα στον μεγάλο αριθμό, στην πληθώρα των αποστολών, επιχειρησιακών και μη, που η Πολεμική μας Αεροπορία αναλαμβάνει, η πυρόσβεση αποτελεί μέρος της σημαντικής κοινωνικής της αποστολής.

Μίας προσφοράς η οποία εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, της σιγουριάς που κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται ώστε να μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει το ειρηνικό και δημιουργικό του έργο. Και η εποχή αυτό το ζητά ακόμα περισσότερο από πριν. Η ελληνική κοινωνία παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε το παρελθόν, πρέπει πάνω από όλα να νιώθει ασφαλής και σίγουρη. Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς το εγγυώνται συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Οι πάνω από 2.500 ώρες πτήσεως, όπως είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πρωτύτερα, με πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες φέρνουν στα όριά τους ανθρώπους και μηχανές, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της σκληρής προσπάθειας και για αυτή τη χρονιά.

Μίας προσπάθειας που τελεσφορεί κάτω από αναμφίβολα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο στο ατομικό εισόδημα, όσο και στις δυνατότητες συντήρησης και διαθεσιμότητας των μέσων.

Θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες, την αναγνώριση και τον δημόσιο έπαινο της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αλλά και συνολικά ολόκληρου του ελληνικού λαού, ο οποίος πάντοτε έβρισκε, αλλά σήμερα ακόμα περισσότερο βρίσκει ένα αξιόπιστο στήριγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι αρωγός στα δύσκολα προβλήματα, αλλά και πυλώνας σταθερότητας εντός και εκτός των τειχών.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και μέσω της σημερινής εκδήλωσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν και να επιλυθούν προβλήματα που υπάρχουν, τόσο οικονομικής όσο και άλλης φύσης.

Θέλω επίσης, για ακόμα μία φορά, να εξάρω την άψογη -υποδειγματική, θα έλεγα- συνεργασία της Πολεμικής μας Αεροπορίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία μεγιστοποιεί πάντοτε το αποτέλεσμα.

Θέλω επίσης να εκφράσω, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης συνολικά και του Υπουργείου μας, τις ευχαριστίες μας προς όλα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία των επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης και της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Με την τυπική αυτή λήξη της αντιπυρικής περιόδου δεν τελειώνει βεβαίως τίποτα. Αντίθετα, ξεκινά τώρα μια περίοδος προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά τόσο για τα στελέχη όσο και για τα μέσα.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης στα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και όχι μόνο, που τις τελευταίες δεκαετίες που η Ελλάδα έχει πολλές φορές απειληθεί από τις πυρκαγιές, που ανεξέλεγκτα εκδηλώνονται σε κάθε χρονιά της πατρίδας μας, έδωσαν τη ζωή τους.

Θέλω να ευχηθώ η επόμενη περίοδος να είναι ακόμη καλύτερη από τη φετινή. Οι χειριστές και τα στελέχη να έχουν ασφαλείς πτήσεις, να έχουν υγεία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και να είναι σίγουροι ότι εμείς, εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία και αναγνωρίζοντας δημόσια τη μεγάλη συνεισφορά τους, θα είμαστε στο πλευρό τους.

Ο Θεός να σας έχει καλά. Να σας δίνει δύναμη ώστε να φέρετε και πάλι σε αίσιο πέρας την αποστολή σας εάν αυτό και πάλι απαιτηθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, καταρχήν θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω θερμότατα για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα εδώ,  μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, τον Αρχηγό και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, σε αυτή την τελετή απόδοσης τιμής και ευχαριστιών σε όσους συνήργησαν ώστε να έχουμε μια εξαιρετική αντιπυρική περίοδο.

Δεν είναι ο μόνος λόγος που θέλω να σας ευχαριστήσω όμως.  Κυρίες και κύριοι, αναφέρομαι καταρχήν στις προσφωνήσεις του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θα μου επιτρέψετε να σας πω ελάχιστα λόγια για μια περίοδο η οποία υπήρξε πράγματι εξαιρετική.

Στην περίοδο αυτή κατορθώθηκε να μειωθούν κατά περίπου 52% οι εκτάσεις οι οποίες αποτεφρώθηκαν, κάηκαν, και αυτό χωρίς να έχουμε σημαντικά μικρότερο αριθμό πυρκαγιών.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος δύσπιστος να πει αυτό ίσως σημαίνει ότι τον προηγούμενο χρόνο το 2012 ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό το οποίο όλοι μαζί πετύχαμε αυτό τον χρόνο είναι η μείωση κατά πάνω από 50% των καταστροφών και συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάτι έγινε με εξαιρετικά καλό τρόπο. Και σε αυτό έχετε μια τεράστια συνεισφορά.

Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω τρία μικρά πράγματα τα οποία βοήθησαν στο αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι, από την πλευρά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η χρήση μετά από τρία χρόνια των ελικοπτέρων της. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πυρκαγιάς από τον συντονιστή από ψηλά και επίσης βοήθησε να μεταφέρεται προσωπικό με τα Super Puma άμεσα,  μέσα σε 10 ή σε 20 λεπτά   από το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Έτσι είχαμε πολύ μικρό χρόνο.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 110 μοτοσικλέτες οι οποίες υπήρχαν ήδη, ώστε να υπάρχει εποπτεία των δασών αλλά και για να μην δυσκολεύονται να βρουν τη βέλτιστη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα,  τα οποία πήγαιναν να επιχειρήσουν για δασοπυρόσβεση.

Υπήρξε κάτι ακόμα πιο απλούστερο, η σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ,  ώστε να μπορεί κανείς να έχει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της πυρκαγιάς.  Και έτσι να καταλήγει σε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος πιθανότατα θα ήταν ο εμπρηστής και να έχουμε διπλασιάσει, κύριε Υπουργέ, τις συλλήψεις των εμπρηστών.

Ακόμη, υπήρξε κάτι το οποίο αφορά απολύτως τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για το οποίο οφείλω και επί της ουσίας να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και δια αυτού όλες και όλους εσάς: Μια στενότατη συνεργασία η οποία επέτρεψε εποπτεία όλων των επικίνδυνων περιοχών της χώρας, έγκαιρη ειδοποίηση και κατά συνέπεια έγκαιρη επέμβαση.

Και επίσης οφείλω θερμότατα να ευχαριστήσω τους ιπτάμενους των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας διότι γνωρίζω τις δυσχερέστατες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν. Πραγματικά στα αεροσκάφη αυτά ή τουλάχιστον σε έναν τύπο από αυτούς,  ο δείκτης βλαβών είναι τέτοιος που μου επιβάλει να αποκαλυφθώ με σεβασμό μπροστά στους ανθρώπους οι οποίοι πετούν με αυτά τα αεροπλάνα και παρέχουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο.

Διετύπωσα επανειλημμένως προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΑ και στον κύριο Υπουργό τις ευχαριστίες μου. Είναι για εμένα μεγάλη τιμή που έχω τη δυνατότητα να διατυπώνω τις ευχαριστίες μου, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μου προσωπικά σε εσάς.

Εύχομαι η επόμενη χρονιά να είναι τόσο καλή όσο και η  φετινή. Και να είστε ευτυχείς και υγιείς εσείς και οι οικογένειές σας.

Πηγή: http://www.11aviation.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *