Σαν σήμερα ο Γρηγόριος Βαλκανάς : Αφού του τελείωσαν τα πυρομαχικά εμβόλισε τον εχθρό !

 Σαν σήμερα ο Γρηγόριος Βαλκανάς : Αφού του τελείωσαν τα πυρομαχικά εμβόλισε τον εχθρό !

P-24 PZL – Επισμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, ο Επισμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροπλάνο PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς. Όταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Βαθμός Επισμηνίας

Υπηρεσία / Μοίρα 23η Μοίρα Διώξεως

Αεροσκάφος PZL P.24F/G

Γεννήθηκε το 1916 στους Χράνους Αρκαδίας.

Τον Αύγουστο του 1936 κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία και ειδικότητα χειριστή.

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροπλάνο PZL (Δ123) της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς. Όταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Δεύτερη περίπτωση εμβολισμού πιθανολογείται ότι ήταν η τελευταία αποστολή με Ρ.24 (23η Μοίρα), του Σμηνία Βαλκανά Γρηγόριου (18/11/1940), κατά την οποία έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μοιράρχου του, Επισμηναγού Γρηγόριου Θεοδωρόπουλου, ο Βαλκανάς θέλοντας να μιμηθεί το κατόρθωμα του Μαρίνου Μητραλέξη, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, έπεσε πάνω σε ιταλικό βομβαρδιστικό, σύγκρουση από την οποία δεν υπήρχαν επιζώντες.

pasoipa

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *