20ή επέτειος της επίσημης σύστασης του Στρατηγείου NRDC-GR [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Είκοσι χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει φέτος το ανατολικό στρατηγείο του NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) με την ίδρυσή του τον Αύγουστο του 2004. Το Στρατηγείο εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και ποιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Γ. Σώματος Στρατού.
Στη διάρκεια των 20 χρόνων το Στρατηγείο εξελίσσεται δυναμικά υποστηρίζοντας με επιτυχία την ακλόνητη δέσμευση της Συμμαχίας του NATO για την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας.
Επιπλέον συμβάλλει στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική αποτροπή και άμυνα στη Νότιοανατολική Ευρώπη, σε μια περίοδο γεωπολιτικών νέων απειλών αλλά και προκλήσεων.
Η 20ετης παρουσία του Στρατηγείο τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Πολιτικής ηγεσίας και Στρατιωτικής ηγεσίας, στρατιωτικών εκπροσώπων των 11 συμμαχικών χωρών, προξένων και πρεσβευτών μελών της Συμμαχίας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός, Δημήτριος Χούπης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η χώρα μας μέσα από την καινούργια αμυντική σχεδίαση που υλοποιεί έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην υποστήριξη του ρόλου του Στρατηγείου αλλά και όλης της Συμμαχίας προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου, όπως τόνισε, η ειρήνη να είναι το ζητούμενο και όχι το διεκδικούμενο.
«Τα 20 χρόνια της αδιάλειπτης και επιτυχημένης λειτουργίας του NRDC-GR σηματοδοτούν ότι αυτό αφήνει ένα σημαντικό αποτύπωμα ως δύναμη αποτροπής της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αξιόπιστος και αξιόμαχος εταίρος στον χώρο της Συμμαχίας. Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν η συμμαχία εν γένει αλλά και το συγκεκριμένο στρατηγείο να αποτελέσουν ένα δυναμικό συντελεστή στις μελλοντικές αποστολές που θα ανατεθούν. Οι εξελίξεις επιβάλλουν να εξοπλιστούμε καθώς η διακίνηση της πληροφορίας και η εξέλιξη των γεγονότων είναι ταχεία έτσι ώστε η Συμμαχία και τα επιτελικά όργανα να αποτελέσουν ένα γεωστρατηγικό εργαλείο, στην ξηρά, στην θάλασσα, στον αέρα, στον Κυβερνοχώρο, στο διάστημα».
Να σημειωθεί ότι στον αύλειο χώρο του Γ.Σ.Σ για τις ανάγκες της εορτής, στήθηκε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό στρατηγείο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο από στρατιωτικούς μέλη χώρων του ΝΑΤΟ.
Στην εκδήλωση από πλευράς Κυβέρνησης παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Άρθρο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο περιοδικό του NRDC-GR
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της επίσημης σύστασης του Στρατηγείου NRDC-GR. Από τότε, μέσω αποφασιστικών και σταθερών προπαρασκευών και εργασίας, έχει καταστεί ένας εύρωστος και κρίσιμος φορέας για τη Συμμαχία, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Στις μέρες μας, αντιμετωπίζοντας το πιο ευαίσθητο και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Συμμαχία αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, μεταξύ των οποίων συμβατικές και ασύμμετρες απειλές στο πεδίο.
Πραγματικά, η συνεχιζόμενη σύγκρουση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου τρέχουσα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, έχει σημαντική επίδραση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας.
Το NRDC-GR, στρατηγικά εντοπισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, διαδραμάτιζε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα βασικό ρόλο εντός της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκεκριμένη και σύνθετη γεωγραφική περιοχή.
Η Ελλάδα, ως μέλος του NATO από το 1952, έχει συνεισφέρει ενεργά στην εξέλιξη της Συμμαχίας. Η σύσταση του Στρατηγείου NRDC-GR αποτελεί ορόσημο το οποίο απέδειξε τη σημασία του για την Ελλάδα, στο ρόλο του συμμάχου και στο ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή μας.
Οι τρέχουσες συγκρούσεις στην περιοχή μας και η εκ νέου ανάδυση του αναθεωρητισμού, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αναμορφωθούν, εξελιχθούν και ενισχυθούν, ώστε να συνεχίσουν να διαφυλάττουν την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας, προκειμένου να συνεχίσει να δρα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ως πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Για αυτό το σκοπό προβήκαμε σε μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την επονομαζόμενη «Ατζέντα 2030», στοχεύοντας να δημιουργήσουμε καλύτερα εξοπλισμένες, ευέλικτες και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να προσαρμόζονται στο νέο, ρευστό και σύνθετο, πεδίο μάχης.
Με οδηγό την εμπειρία των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ καθώς και άλλων κρατών, αλλά και με βάση τα διδάγματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στοχεύουμε κατ’ αρχάς να φέρουμε μια επανάσταση στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, εν ενεργεία και εν εφεδρεία, και να δημιουργήσουμε τον πολίτη-στρατιώτη, που θα εκπαιδεύεται, θα εξοπλίζεται και θα είναι έτοιμος να πολεμήσει, εάν προκύψει ανάγκη.
Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας, με το οποίο, σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης και ιδιωτικές εταιρίες, στοχεύουμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε νέα συστήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά τα συστήματα, τα οποία θα βασίζονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, θα είναι ικανά να προστατεύουν τα σύνορά μας και να προβάλλουν ακόμα ισχυρότερη αποτροπή σε οποιαδήποτε απειλή.
Αυτές οι ενέργειες, μαζί με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί ήδη από τη συμμετοχή μας σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και αλλού, θα αυξήσουν περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει ένα αξιοσέβαστο asset της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.