356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών : 70 χρόνια κοινωνική προσφορά στους Έλληνες πολίτες [pics-vid]

 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών : 70 χρόνια κοινωνική προσφορά στους Έλληνες πολίτες [pics-vid]

70 χρόνια 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών

Ο Δημοσιογράφος Ιωάννης Ρηγόπουλος του polemikiaeroporiahaf , βρέθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, για τα 70 χρόνια εορτασμού της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών…

Η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (356ΜΤΜ) συμπληρώνει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της και διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού αεροσκαφών της Μοίρας, ομιλία εν αποστρατεία μέλους της Μοίρας, λήψη αναμνηστικής φωτογραφίας και δεξίωση στο χώρο της Μοίρας.

ΗΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (ΜΤΜ), έχει ως αποστολή την εκτέλεση τακτικών και επιχειρησιακών αερομεταφορών επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την πραγματοποίηση αποστολών Έρευνας – Διάσωσης, Αεροεφαρμογών, Αεροπυροσβέσεων και Αεροδιακομιδών Υγείας.

Ιστορία

Η 356ΜΤΜ ιδρύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1953, με αρχική δύναμη δεκαπέντε (15) μεταφορικά αεροσκάφη C-47 Dakota σε ρόλο τακτικών μεταφορών. Αρχικά, αν και η έδρα της βρισκόταν στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, η Μοίρα υπαγόταν στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στη Θεσσαλονίκη.

Τον Φεβρουάριο του 1954, η Μοίρα μετακόμισε από την Ελευσίνα στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο του Σέδες.

Κατά τη δεκαετία του 70, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Τον Οκτώβριο του 1975, η Μοίρα τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία με έδρα και πάλι την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, ενώ εντάχθηκαν στη δύναμή της δώδεκα (12) μεταφορικά αεροσκάφη C-130 Hercules. Το πρώτο C-130 προσγειώθηκε στην Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1975, με ελληνικά πληρώματα που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

Από τοn Νοέμβριο του 1980 μέχρι και τον Ιούνιο του 1982, ο στόλος της Μοίρας αυξήθηκε με έξι (6) αεροσκάφη ΥS-11, με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού και τον έλεγχο των ραδιοβοηθημάτων. Τα αεροσκάφη αυτά αποκτήθηκαν από την τότε Ολυμπιακή Αεροπορία.

Τον Σεπτέμβριο του 1992, η Μοίρα απέκτησε ακόμη πέντε (5) αεροσκάφη C-130B.

Στις 14 και 15 Ιουλίου 2007, η 356ΜΤΜ εκπροσώπησε την Πολεμική Αεροπορία, με ένα (1) αεροσκάφος C-130, στην Αεροπορική Έκθεση του ROYAL INTERNATIONAL AIR TATTOO (RIAT 2007), η οποία έλαβε χώρο στην αεροπορική βάση Fairford στο Gloucestershire στην Αγγλία. Το αεροσκάφος της Μοίρας απέσπασε το πρώτο βραβείο Θεματολογίας και Απεικόνισης καλύτερου στατικού θέματος.

Η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, με το σύνθημα «Οπουδήποτε – Οποτεδήποτε», έχει επιτελέσει ένα τεράστιο εθνικό και κοινωνικό έργο εντός και εκτός συνόρων πραγματοποιώντας αποστολές σε 74 και πλέον χώρες του πλανήτη. Όπως:

ΕΥΡΩΠΗ

Αγγλία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σκόπια, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία.

ΑΦΡΙΚΗ

Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ερυθραία, Ζαΐρ, Καμερούν, Κένυα, Λιβύη, Μαλάουι, Μπουρούντι, Ναμίμπια, Νότιος Αφρική, Ρουάντα, Σομαλία, Σουδάν, Τζιμπουτί, Τυνησία.

ΑΣΙΑ

Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Μεξικό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *