Η Αεροπορία Στρατού “απογειώνεται”… Άλλα 60 ελικόπτερα AH-64E Apache

 Η Αεροπορία Στρατού “απογειώνεται”… Άλλα 60 ελικόπτερα AH-64E Apache

Η Αεροπορία Στρατού “απογειώνεται” καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει είδη αποστολή πρόταση για την αγορά 60 Επιθετικών Ελικοπτέρων AH-64 επιπέδου Ε… 

Η Αεροπορία Στρατού μπαίνει στην διαδικασία της καθολικής ενίσχυσης να στόχο να διατηρήσει τα σκήπτρα της πρωτοκαθεδρίας για πολλά έτη ακόμη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ελικοπτέρων στην Ευρώπη. Μία θέση την οποία όχι μόνο δεν έχει σκοπό να χάσει αλλά απεναντίας θέλει να ενισχύσει με αναβάθμιση σε αριθμητικό αλλά και ποιοτικό επίπεδο.

Πριν από λίγες ημέρες από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) έφυγε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια συνολικά 60 ελικοπτέρων. Προς επιβεβαίωση όσων γράφαμε στο enikos.gr στις 23 Ιουνίου, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) κινείται ταχύτατα για την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού, με την συγκρότηση δύο Ταγμάτων (ή μοιρών κατά την αεροπορική ορολογία) Επιθετικών Ελικοπτέρων.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η λίστα περιλαμβάνει ερώτημα για την προμήθεια 10 υπερσύγχρονων ελικοπτέρων Apache έκδοσης “E – Echo”, 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων Chinook “F = Foxtrot” και 40 ελικοπτέρων Blackhawk “L – Lima”.

Όπως έχουμε αποκαλύψει από τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα είχε εξετάσει σοβαρά την ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς ελικοπτέρων, όπως αυτή κατατέθηκε στο τεχνικό κλιμάκιο που ήταν επιφορτισμένο με το θέμα.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 28 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 9 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσέφεραν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

Η αναβάθμιση τελικά εγκρίθηκε και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

 

Όπως εξηγούσε στο enikos.gr άνθρωπος με μακρά εμπειρία στα Apache με την νέα διαμόρφωση το ελικόπτερο αποκτά ένα εντελώς ψηφιακό κοκ-πιτ με πολύ καλύτερα αλλά και ελαφρύτερα υλικά και μάλιστα οι ισραηλινοί τοποθετούν και βαρίδια προκειμένου να μην χάσει το ζύγι του.

Ταυτόχρονα με την προμήθεια των 10 νέων Apache στην έκδοση “E” υπάρχει η διάθεση για την αναβάθμιση των υπαρχόντων 9 της έκδοσης “D” σε “E”.

Έτσι θα υπάρχουν 2 ομοιογενείς μοίρες – η μία με τα ανβαθμισμένα “A” σε “D” και άλλη μία με νέα και αναβαθμισμένα “E”.

Σε συνδυασμό με τους “Ινδιάνους του Αιγαίου” τα Kiowa, που έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά, το ΓΕΣ σχεδιάζει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις ελικοπτέρων της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας στον Στρατό Ξηρό αναβαθμισμένες δυνατότητες σε επιχειρήσεις εγγύς υποστηρίξεως.

Η αναβάθμιση των ελικοπτέρων θα αυξήσει το προσδόκιμο κατά 15 με 20 χρόνια.

Πηγή : enikos.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *