Στην τελική φάση δοκιμών οι “οχιές” της Πολεμικής Αεροπορίας

 Στην τελική φάση δοκιμών οι “οχιές” της Πολεμικής Αεροπορίας

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Την διαπίστωση ότι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, έκανε o A/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ στις 3 Ιουνίου. Ο Αρχηγός ενημερώθηκε επίσης για την νέα φάση του προγράμματος που επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα.

Η νέα φάση στην οποία εισήλθε από εχθές το πρόγραμμα F-16V, αφορά την άφιξη των δοκιμαστών ιπταμένων της Lockheed Martin, που αποστολή έχουν να δοκιμάσουν τα προς παράδοση αεροπλάνα και με την έγκρισή τους να αποδοθούν πλήρως πιστοποιημένα στην Πολεμική Αεροπορία.

Την Tρίτη 6 Ιουνίου βρέθηκαν στην ΕΑΒ οι τρεις Αμερικανοί δοκιμαστές ιπτάμενοι. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια πρώτη επαφή τους με τα αεροσκάφη που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την τελική φάση των δοκιμών, διενεργώντας μια σειρά ελέγχων, προσομοιώσεων κ.λπ. Από την Τρίτη ξεκίνησε τυπικώς η διαδικασία του προγράμματος, που αρχικώς περιλαμβάνει δοκιμές στο έδαφος και ολοκληρώνεται με αριθμό εξόδων, αναλόγως των ευρημάτων και παρατηρήσεων.

Οι Αμερικανοί δοκιμαστές, θα πιστοποιήσουν τα πρώτα 5 αεροσκάφη του προγράμματος. Παραλλήλως, θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν ως δοκιμαστές και έναν αριθμό ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι από το 6ο αεροπλάνο θα αναλάβουν αυτοί πλέον το έργο. Μαζί με τις δοκιμές, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο F-16V. Πρόκειται για την λεγομένη εκπαίδευση επ’ έργω (On Job Training) που θα καταστήσει έτοιμο τον πρώτο πυρήνα τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, να υποστηρίξουν σε διαδικασίες συντηρήσεως τα συστήματα του νέου αεροπλάνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *