Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» : Ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση

 Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» : Ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την ονομασία «ΑΕΤΟΣ» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η άσκηση «ΑΕΤΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ελεύθερου παιγνίου, και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης των 2 Χωρών για την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης των εμπλεκομένων μονάδων σε αποστολές Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ).

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού, 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 της Πολεμικής Αεροπορίας και με 1 πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), ενώ η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με 1 Ε/Π AW 139.

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Ε-Δ σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος εντός του FIR Αθηνών που συνιστά και την περιοχή ευθύνης Ε-Δ της Ελλάδας, όπως και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, και των ενεργειών τους σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία των 2 Χωρών.

Η άσκηση βασίστηκε σε εικονικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στους κινητήρες του. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σύστημα Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου και πραγματοποιήθηκε εντοπισμός, διάσωση – περισυλλογή με την χρήση ανυψωτήρα (hoist), και διακομιδή του διασωθέντος προσωπικού στην Ρόδο.

Φωτογραφικό υλικό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *