AT-802U Sky Warden : Γιατί όχι και για την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων…?

 AT-802U Sky Warden :  Γιατί όχι και για την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων…?

Ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά σε επιχειρήσεις της  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, είναι το ελαφρύ αεροσκάφος “Sky Warden”, όπου οι Αμερικάνικες Δυνάμεις θα το εντάξουν στο δυναμικό τους… 

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέλεξε το AT-802U Sky Warden, κατασκευασμένο από την L3Harris Technologies and Air Tractor, για το πρόγραμμα Armed Overwatch .

Η σύμβαση παράδοσης αορίστου χρόνου, αόριστης ποσότητας θα έχει αξία έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας “L3Harris”, σε ανακοίνωση της. Η αρχική ανάθεση της σύμβασης προγράμματος είναι 170 εκατομμύρια δολάρια.

Η αρχική παραγωγή του Sky Warden θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Air Tractor στο Olney. Στη συνέχεια, η L3Harris θα τροποποιήσει αυτά τα αεροπλάνα στη διαμόρφωση της αποστολής Armed Overwatch στο κέντρο τροποποίησης της Tulsa της Οκλαχόμα, αρχής γενομένης από το 2023. Η L3Harris είπε ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν επίσης σε άλλες τοποθεσίες της στο Greenville, Rockwall, στο Waco, στο Texas, και Nashville, Tennessee.

Το πρόγραμμα Armed Overwatch της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στοχεύει στην κατασκευή ενός στόλου με έως και 75 ευέλικτα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων κατάλληλα για ανάπτυξη σε δύσκολες τοποθεσίες, με ελάχιστη υλικοτεχνική υποστήριξη, που απαιτείται για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο διοικητής της AFSOC, Αντιστράτηγος Jim Slife, δήλωσε πέρυσι, ότι ελπίζει τα αεροσκάφη Armed Overwatch να είναι κατάλληλα για να καταπολεμούν τις εξτρεμιστικές ομάδες σε μέρη όπως η Αφρική, όπου ο εναέριος χώρος είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητος.

Η Πολεμική Αεροπορία κινήθηκε για να δημιουργήσει μια σειρά από Armed Overwatch αεροπλάνα, καθώς μετατόπισε την κύρια εστίασή της – και μερικά από τα πιο περίπλοκα και ακριβά στη λειτουργία μαχητικά και βομβαρδιστικά – μακριά από την καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων και βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή .

Το L3Harris Sky Warden θα χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τρομοκρατικές ομάδες σε μέρη όπως η Αφρική, όπου ο εναέριος χώρος είναι σε μεγάλο βαθμό ευέλικτος. (L3Harris)

“Το Armed Overwatch ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ όπου διεξάγει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων παγκοσμίως για την υποστήριξη της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής”, δήλωσε ο Διοικητής της SOCOM, Στρατηγός Richard Clarke, σε μια ανακοίνωση. «Αυτή η στιβαρή, βιώσιμη πλατφόρμα θα λειτουργεί σε αυστηρές συνθήκες σε όλο τον κόσμο για να προστατεύσει τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων μας στο έδαφος».

Πέρυσι, το Slife πρότεινε το Armed Overwatch να επιτρέψει στην AFSOC να βγάλει εκτός πεδίου το γερασμένο και ακριβό αεροσκάφος U-28A Draco ISR – ένα σπάνιο αεροσκάφος που απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκπαίδευση για τη συντήρηση.

Ωστόσο, η SOCOM είπε σε μια δήλωση στους Air Force Times τη Δευτέρα, ότι ακόμη και μετά την παράδοση του Sky Warden, το U-28 θα εξακολουθεί να χρειάζεται την παροχή ISR για επιχειρήσεις όπως η έρευνα και διάσωση και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Κλαρκ είπε στους νομοθέτες πέρυσι ότι οραματίζεται τέσσερις επιχειρησιακές μοίρες 15 αεροπλάνων Armed Overwatch, με την μια να αναπτύσσεται ανά πάσα στιγμή, ενώ οι άλλες τρεις να εκπαιδεύονται. 

Το L3Harris κέρδισε τέσσερις άλλους ανταγωνιστές — Leidos, MAG Aerospace, Textron Aviation Defense και Sierra Nevada. Αυτές οι πέντε εταιρείες παρήγαγαν πρωτότυπα αεροσκάφη που αξιολογήθηκαν, κυρίως στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα, στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.

Η L3Harris είπε ότι θα κινηθεί γρήγορα για να μετατρέψει το πρωτότυπο αεροσκάφος της στη διαμόρφωση παραγωγής και θα επιτρέψει στη SOCOM να ξεκινήσει τις δοκιμές το συντομότερο δυνατό φέτος.

Έξι αεροπλάνα θα παραδοθούν στην πρώτη παρτίδα αρχικής παραγωγής χαμηλής τιμής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η L3Harris θα παρέχει επίσης συστήματα εκπαίδευσης, συστήματα σχεδιασμού αποστολής, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το Sky Warden αναμένεται να φτάσει σε αρχική λειτουργική ικανότητα το οικονομικό 2026 και πλήρη λειτουργική ικανότητα το 2029, δήλωσε η SOCOM.

Πηγή : https://www.defensenews.com/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *