Διμερείς επαφές του Ν. Δένδια στην Γκάνα και την Υπουργική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών

 Διμερείς επαφές του Ν. Δένδια στην Γκάνα και την Υπουργική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών

Διμερείς επαφές στην Γκάνα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με τις διμερείς επαφές που είχε στην Γκάνα και τη συμμετοχή του στην Υπουργική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, για την Υποστήριξη των Επιχειρήσεων Ειρήνης:

«Βρέθηκα σήμερα στην Άκκρα, στην Υπουργική Διάσκεψη που οργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

 

Ως γνωστόν, η χώρα μας επιδιώκει έναν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Τρέχουμε» τις τρεις εκστρατείες μας, την εκστρατεία για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την εκστρατεία για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης και την εκστρατεία για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Επίσης, στο διμερές επίπεδο, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας της Γκάνας, κύριο Dominic Nitiwul, την παλιά μου φίλη και γνώριμη, Shirley Botchwey, Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, όπως επίσης και με τον Βοηθό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Jean Pierre Lacroix. Και όπως πάντα σε τέτοιο πλαίσιο, με τον φίλο μου, Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Γιωργάλλα.

 

Θεωρώ ότι υπήρξαν αποτελέσματα στο διμερές επίπεδο με την Γκάνα. Είχα την ευκαιρία να προωθήσω το ζήτημα της υπογραφής ενός μνημονίου στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτό είναι κατ’ ακολουθία ενός μνημονίου κατανόησης που είχα υπογράψει με την Γκάνα ως Υπουργός Εξωτερικών, σε προηγούμενη επίσκεψή μου.

 

Η Γκάνα είναι μία χώρα που έχει σημασία για την Ελλάδα. Είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι επίσης ένα από τα σημαντικά μέλη του Συλλόγου Φίλων της UNCLOS. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να πω ότι είναι καλό να εντείνουμε τις διμερείς επαφές μας με αυτή τη χώρα, που παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο για την προσπάθεια ειρήνευσης στην Υποσαχάρια Αφρική».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *