Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας A. Häkkänen για το Φιλανδικό μοντέλο ΕΔ…

 Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας A. Häkkänen για το Φιλανδικό μοντέλο ΕΔ…

Ο Ν. Δένδιας στο Ελσίνκι με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας A. Häkkänen

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε, σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, όπου συναντήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, στο Ελσίνκι, με τον ομόλογο του Antti Häkkänen.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, ενώ συζητήθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να υιοθετήσει στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας.

Μετά την συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ελσίνκι στην πρώτη επίσκεψη μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι η τρίτη μου επίσκεψη βεβαίως ως Υπουργός της κυβέρνησης Mητσοτάκη.

Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δυο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες, ενώ και οι δύο χώρες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες επίσης είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών.

Συνάντησα τον ομόλογό μου προ ολίγου, τον κύριο Άντι Χακάνεν. Είχαμε μία βαθιά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατ’ αρχάς για τα θέματα που δημιουργούνται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από αυτήν, για την πορεία της Ευρώπης, για την δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στην βόρεια και στην υποσαχάρια Αφρική και είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για έναν από τους κύριους λόγους της επίσκεψής μου, την «Ατζέντα 2030» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την πρόθεσή μας να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε μετά από λίγο θα επισκεφτώ και μία μονάδα του φινλανδικού στρατού όπου θα έχω αναλυτική συζήτηση με τους αξιωματικούς της.

Επίσης, θα επισκεφτώ μετά από λίγο το Κέντρο το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών. Εκεί υπηρετούν και Έλληνες Αξιωματικοί. Και θα έχω ακόμη την δυνατότητα να συναντήσω στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας. Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθέτημα για την καινοτομία στην Άμυνα, την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα. Και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρίες, μερικές είναι παγκόσμιου επιπέδου, να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε στο Ελσίνκι με τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Pekka Haavisto.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε ακόμη το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας (Ηybrid CoE), ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το Guard Jaeger Regiment, όπου ενημερώθηκε εκτενώς από Αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού για την εκπαίδευση των στρατευσίμων και των εφέδρων.

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ και τον απεσταλμένο της Γιώργο Σιδέρη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, μετά την παρακολούθηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης:

«Θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το σύστημα, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας Στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στον Στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή.

Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο Στρατός των πολιτών.

Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

Ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, Jukka Kopra.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *