ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ…! Υπογραφή δώδεκα συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών NAVAL GROUP, MBDA & THALES –

 ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ…! Υπογραφή δώδεκα συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών NAVAL GROUP, MBDA & THALES –

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συναντήθηκε χθες, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), στο χώρο του Ελληνικού Περιπτέρου, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας “EURONAVAL 2022”, η οποία πραγματοποιείται από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο “Paris Le Bourget”, στο Παρίσι.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Λεκορνύ επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες ενισχύθηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετέχει με εθνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση “EURONAVAL 2022”, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO).

Δώδεκα ελληνικές αμυντικές εταιρίες, συμμετέχουν σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Στο Εθνικό μας Περίπτερο συμμετέχουν οι εταιρίες ΑKMON, ARPEDON, EMMIS, FARAD, FEAC ENGINEERING, MEVACO, MILTECH, ROTA, SCYTALIS, SSMART, STELMA ΚΑΙ 8 BELLS RESEARCH. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους των ελληνικών εταιρειών, συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους και ενημερώθηκε ξεχωριστά από τον κάθε συμμετέχοντα εκθέτη.

Παρουσία του κ. Χαρδαλιά, υπεγράφησαν δώδεκα συνολικά συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και τους γαλλικούς Ομίλους NAVAL GROUP, τον οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντρια Προμηθειών κ. Αν Κιγιόν (Anne Quillon), THALES τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Ερβέ Νταμάν (Hervé Dammann) και MBDA τον οποίο εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εγκαινίασε το Ελληνικό Περίπτερο της Έκθεσης.

Στην τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου παρευρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης στη Γαλλία κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Αρχηγός ΛΣ – ΕΛ. ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου GICAN (Groupement des Industries de Construction et Activités Navales) κ. Λουί Λε Πιβέν (Louis Le Pivain), o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κ. Αναστάσιος Ροζολής, o Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Λωράν Τουιλιέ (Laurent Thuillier), η Εντεταλμένη Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece κ. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας FARAD κ. Κωνσταντίνος Φανουριάδης ως εκπρόσωπος της HEMEXPO.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την υποδοχή σας και θέλω να σας εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρίσταμαι σε αυτή την έκθεση, όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Enterprise Greece, καθώς και τους Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) για τη διοργάνωση του Ελληνικού Περιπτέρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Εθνική μας Συμμετοχή σε αυτή την προεξέχουσα έκθεση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διαχρονικής τάσης και πρωτοπορίας των Ελλήνων στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και της πρόδηλης εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Κυρίες και κύριοι, όπως γνωρίζετε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψαν τη Συμφωνία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια». Αυτή η συμφωνία-ορόσημο περιλαμβάνει συγκεκριμένη διάταξη για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η έκθεση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι στο πεδίο της άμυνας, καθώς και για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση των αμυντικών μας βιομηχανιών.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια μακρά παράδοση χρήσης γαλλικών οπλικών συστημάτων. Η πρόσφατη προμήθεια των Φρεγατών Belharra αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της διαχρονικής και εξαιρετικής σημασίας σύγκλισης μεταξύ των χωρών μας στα πεδία της άμυνας, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Συνιστά, επίσης, ένα σύνθετο έργο που αφορά σε πολλούς εμπλεκόμενους, στοχεύοντας στην παράδοση ενός τελικού προϊόντος που φιλοδοξούμε να καταστεί η «αιχμή του δόρατος» του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τα πλοία αυτά, μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές και γαλλικές ναυτικές δυνάμεις, θα αποτελέσουν τους καλύτερους εγγυητές της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η ελληνική συμμετοχή σε αυτή την κορυφαία έκθεση για την άμυνα και την ασφάλεια στον ναυτικό τομέα εξυπηρετεί παράλληλα και έναν άλλο σκοπό: Παρέχει σε ορισμένες από τις πιο διαπρεπείς ελληνικές αμυντικές εταιρίες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τα πεδία εξειδίκευσής τους, αλλά και να διερευνήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Ενισχυμένη από μια αναγεννημένη ελληνική οικονομία και με την πρόσφατη έξοδο από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας, καθώς και το επίσημο τέλος της δωδεκαετούς περιόδου των Μνημονίων, η ελληνική αμυντική βιομηχανία δηλώνει παρούσα! Οι εκπρόσωποί της, με τη στιβαρή και συνεπή υποστήριξη της κυβέρνησης, είναι έτοιμοι να αναδείξουν τις εξαιρετικές της δυνατότητες, καθώς και τα προϊόντα που αποδεικνύουν την εγγενή τάση των Ελλήνων προς την καινοτομία. Προτρέπω, λοιπόν, όλους τους καλεσμένους μας να συναντήσουν τους εκθέτες μας και να γνωρίσουν τα προϊόντα τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλους στη 2η DEFEA, τη διεθνή μας έκθεση άμυνας και ασφάλειας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2023.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία!».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε επίσης και στα υπόλοιπα εθνικά περίπτερα της Έκθεσης συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Έλληνα Ακόλουθο Άμυνας στο Παρίσι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του NAVAL GROUP κ. Πιέρ Ερίκ Πομελέ (Pierre Éric Pommellet), τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της THALΕS κ. Πατρίς Κέιν (Patrice Caine), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του MBDA κ. Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger) και τον Πρόεδρο του FINCANTIERI κ. Ντάριο Ντέστε (Dario Deste), ενώ είχε επίσης επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής εταιρειών και φορέων του Ναυτικού Αμυντικού Τομέα συμμετεχουσών χωρών.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *