Ελληνογαλλική αεροπορική συνεκπαίδευση

 Ελληνογαλλική αεροπορική συνεκπαίδευση

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γαλλικού Ναυτικού, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε νοτίως της Κρήτης αεροπορική συνεκπαίδευση μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκεριμένα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ανάπτυξης της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στον Ινδικό Ωκεανό απεστάλη σχετικό αίτημα για συνεκπαίδευση με την ΠΑ, το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες απογευματινές έξοδοι της 3ης και 4ης Δεκεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε όμως οι μικτές αεροπορικές επιχειρήσεις (COMAO) της 4ης Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 8 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced της ΠΑ καθώς και 6 Rafale-M και 4 εκσυγχρονισμένων Super-Etendard από γαλλικής πλευράς. Η επίσημη ανακοίνωση του Γαλλικού Ναυτικού κάνει λόγο για «επιτυχημένη συνεκπαίδευση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε παρά τις κακές καιρικές συνθήκες» και αναφέρεται στο μακρύ ιστορικό συνεκπαιδεύσεων των δύο πλευρών. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία, αναγνωρίζοντας των υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της ΠΑ, επιζητά με κάθε ευκαιρία τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων ή τη συνεργασία στο πλαίσιο ανταλλαγής Μοιρών (Squadron Exchange). Ενδεικτικά:

το 2006 τέσσερα Rafale F1 της Μοίρας (Flottille) 12  του Charles De Gaulle πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με F-4E AUP Phantom της ΠΑ.

το 2007 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνεκπαίδευση με F-16 Block52+ της ΠΑ.

το Φεβρουάριο 2008 τέσσερα μαχητικά Rafale F2 της Μοίρας 1/7 Provence με προορισμό το Αφγανιστάν, συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικά Mirage-2000 στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Τον Απρίλιο 2008, τρία Rafale C, προερχόμενα από την Κανταχάρ στάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Σούδας και πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις με ελληνικά F-16 Block30/50/52+ («Αegean Gust 2008»). Τον Αυγούστο 2008 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠΕ EΜΒ-145Η Erieye με αεροσκάφος Rafale της Γαλλικής Αερπορίας.

Το 2009 τέσσερα διθέσια μαχητικά Rafale B προερχόμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, δίνοντας εκ νέου την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών. Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2009 έλαβε χώρα αεροναυτική συνεκπαίδευση στο Πεδίο Βολής Άνδρου με τον τακτικό διοικητή του Charles De Gaulle να δηλώνει ότι η γαλλική δύναμη έμεινε κατενθουσιασμένη από την απόδοση, τον επαγγελματισμό και τις επιδόσεις του ΠΝ και της ΠΑ.

Το Μάρτιο του 2010 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνεκπαίδευση με την Ομάδα Μάχης του Charles De Gaulle στο Ιόνιο Πέλαγος.

Πηγή: http://strategyreports.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *