“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” στον Έβρο : Έντονη δραστηριότητα από «μετακινούμενους καταυλισμούς»

 “ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” στον Έβρο : Έντονη δραστηριότητα από «μετακινούμενους καταυλισμούς»

Ένα δίκτυο δεκάδων χώρων συγκέντρωσης και «μετακινούμενων καταυλισμών», ανεπτυγμένο σε μήκος 120 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, έχουν δημιουργήσει τα κυκλώματα μεταφοράς παράνομων μεταναστών που δρουν στην Τουρκία και από την αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιούν καθημερινές συντονισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να «περάσουν» τα σύνορα ομάδες εκατοντάδων ανθρώπων.

Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μελετώντας όλα τα δεδομένα που δέχονται από τα κέντρα επιχειρήσεων των συνόρων και αναλύοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Ηδη η κάθοδος της στάθμης των υδάτων του Έβρου, λόγω της εποχής, έχει δημιουργήσει πολλές δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- σημεία όπου η διέλευση μπορεί να γίνει με τα πόδια μέσω νησίδων που έχουν αποκαλυφθεί. Οι τελευταίες αναφορές και τα δελτία πληροφοριών, τόσο από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης όσο και από τις υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., δίνουν μια ανησυχητική εικόνα οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης χιλιάδων μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, τα κυκλώματα των διακινητών έχουν εγκαταστήσει σε χώρους πέριξ οικισμών αλλά και δασικών περιοχών εκατοντάδες μετανάστες σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Από τους χώρους αυτούς φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επιχειρήσεις των Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών. Μόλις θεωρήσουν ότι βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία, μετακινούν ομαδικά τους μετανάστες προς τα σύνορα, με σκοπό να τους περάσουν έστω και ένα μέτρο από το ποτάμι προς την ελληνική πλευρά. Αυτό που παρατήρησαν οι συνοριοφύλακες διά ζώσης, αλλά και από το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από σταθερές κάμερες παρακολούθησης και drones, είναι πως στις περιπτώσεις αποτροπής της επιχείρησης εισόδου στην Ελλάδα η ίδια ομάδα μεταναστών εμφανίζεται σε άλλη χρονική στιγμή, με διαφορά ημερών, σε άλλο σημείο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απέχει και δεκάδες χιλιόμετρα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *