Κυρ. Μητσοτάκης : Αν τεθεί θέμα στο NATO “κυριαρχίας των ελληνικών νησιών” , θα δοθούν κατάλληλες απαντήσεις με αυστηρό τρόπο…

 Κυρ. Μητσοτάκης : Αν τεθεί θέμα στο NATO “κυριαρχίας των ελληνικών νησιών” , θα δοθούν κατάλληλες απαντήσεις με αυστηρό τρόπο…

«Είμαστε έτοιμοι για όλα και θα απαντήσουμε σκληρά», δηλώνουν διπλωματικές πηγές στη Realnews ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, που ξεκινά την Τρίτη. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, παραμένει η Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Σύνοδος να αποτελέσει το σκηνικό για την κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο στην Τουρκία καλλιεργήθηκε το κλίμα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής θέμα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να σηκώσει το γάντι και σκοπεύει να απαντήσει πολύ σκληρά στον Τούρκο Πρόεδρο.

Γι’ αυτό τον λόγο, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα δεν σκοπεύει να μετριάσει την αντίδρασή της για «να μην τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής, παρότι έχει πλήρη επίγνωση πόσο στενάχωρη θα ήταν για τους Αμερικανούς και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ μια εικόνα ρήξης ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη (την Ελλάδα και την Τουρκία). Έχοντας αυτό υπόψη της, η ελληνική διπλωματία κινητοποίησε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, ώστε να διαμηνυθεί στην Άγκυρα πως τυχόν ανακίνηση του θέματος των νησιών στη Σύνοδο θα οδηγούσε σε διπλωματικό επεισόδιο.

Η αλήθεια είναι πως σε πρώτη φάση, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές διαρροές και τα δημοσιεύματα, η ελληνική διπλωματία πίστευε πως το θέμα των νησιών είναι για τον Ερντογάν ένας αντιπερισπασμός και δεν θεωρούσε σημαντικές τις πιθανότητες να τεθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρά μόνο στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Τουρκία και τις δύο σκανδιναβικές υποψήφιες χώρες (τη Σουηδία και τη Φινλανδία) αποτύγχανε.

Με λίγες ημέρες, ωστόσο, να έχουν απομείνει έως την Τρίτη που ξεκινά η Σύνοδος και τις διαπραγματεύσεις να έχουν βαλτώσει εξαιτίας των εξωφρενικών τουρκικών αιτημάτων, το σενάριο αυτό αρχίζει να έχει περισσότερες πιθανότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, επανέλαβε την προειδοποίηση με ξεκάθαρο και αυστηρό τρόπο: «Αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας δεν είμαι εγώ. Εγώ έχω πει ότι θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει άλλη ατζέντα. Αν τεθεί τέτοιο θέμα, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *