Ελληνοτουρκικά : Η ηρεμία του σήμερα και ο φόβος του αύριο…

 Ελληνοτουρκικά : Η ηρεμία του σήμερα και ο φόβος του αύριο…

Παραβιάσεις – Παραβάσεις

Αναμφίβολα η περυσινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Εστιάζοντας στο μεγαλύτερο πεδίο προκλήσεων της Τουρκίας, στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 12 μήνες μετά φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τον Ιανουάριο του 2023 η χρονιά δεν ξεκινούσε καθόλου με καλούς οιωνούς. Ελλάδα και Τουρκία ακροβατούσαν στην λεπτή κόκκινη γραμμή της έντασης και κάθε μέρα που περνούσε το θερμό επεισόδιο ερχόταν και πιο κοντά.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου η εκδήλωση ενός τέτοιου επεισοδίου. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Το 2023 μπήκε με παρακαταθήκη τις 11.258 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά και UAV και 234 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ο Ιανουάριος του 2023 ξεκίνησε με 978 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 21 υπερπτήσεις. 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνεχούς εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, 2 ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους με ένα μαχητικό Phantom F-4. Ακόμη κι εκείνες τις ημέρες, τόσο κατά τη διάρκεια των ερευνών στο Ιόνιο όσο και στις κηδείες, τουρκικά μαχητικά και UAV δε σταμάτησαν να προκαλούν προχωρώντας σε 47 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις.

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *