Επέτειος για τα Black Hawk – Πότε παραλαμβάνουν ΓΕΣ & ΓΕΑ…

 Επέτειος για τα Black Hawk – Πότε παραλαμβάνουν ΓΕΣ & ΓΕΑ…

Η Sikorsky, ανακοίνωσε την παραλαβή του 5.000ού ελικοπτέρου της παραλλαγής “Hawk”, ένα UH-60M Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο κλαμπ.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως, ανακοίνωσε η Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, παρέδωσε την Δευτέρα το 5.000ό ελικόπτερο της παραλλαγής “Hawk”, ένα UH-60M Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ. Το εμβληματικό ελικόπτερο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις απαιτήσεις μεσαίας ανύψωσης για τον αμερικανικό στρατό και τους διεθνείς φορείς για δεκαετίες στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2040.

Η Ελλάδα
Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr από τις 28 Νοεμβρίου το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα επιτελεία του Στρατού και της Αεροπορίας, μελετά αθόρυβα εδώ και μήνες ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των ελικοπτέρων, που θα δώσει τα εφόδια ώστε οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες ευθύνης της Ελλάδας να πραγματοποιούνται με τα καλύτερα μέσα.

Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με ΓΕΣ και ΓΕΑ, ετοιμάζεται να στείλει το προσεχές χρονικό διάστημα επιστολή P&A (Price and Availability) -κοινή για Στρατό και Πολεμική Αεροπορία- προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 38 ελικοπτέρων Black Hawk M ή «Mike», όπως τα αποκαλούν.

Αν όλες οι διαδικασίες κινηθούν ταχύτατα τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανό έως το τέλος του 2023 να έχει κλείσει η συμφωνία και από εκεί -βάσει διακρατικής συμφωνίας- να παραδοθούν στην Ελλάδα κάποια από τα ελικόπτερα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, που θα προέρχονται από την παραγγελία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και έως το τέλος του 2024, με τελική παράδοση του συνόλου των Black Hawk έως το 2027.

Επί της ουσίας, το ΓΕΕΘΑ εκμεταλλεύεται τη μεγάλη παραγγελία του αμερικανικού στρατού για 150 ελικόπτερα (πρόγραμμα «Multi Year 10») και σε αυτό φιλοδοξεί να ενταχθεί και η ελληνική προμήθεια, ώστε να πετύχουν τις ίδιες τιμές. Το ίδιο έγινε με τη ναυτική έκδοση των Black Hawk, τα Romeo, που αγοράστηκαν στην ουσία τα επτά περίπου στην τιμή των πέντε. Τα ελικόπτερα θα έρθουν με όργανα νυχτερινών επιχειρήσεων (NVG) και συλλογές για SAR, CSAR και θα μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές, αλλά και να φέρουν οπλισμό. Επίσης, προβλέπεται πλήρης εγχώρια συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, συνεχής υποστήριξη (Follow on Support), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός από χαμηλότερη τιμή, που πρόχειρα υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ σε βάθος οκταετίας, εγγυάται και ταχύτερες παραδόσεις. Ανάμεσα σε αυτά, τουλάχιστον δύο ελικόπτερα θα έχουν ειδική διαμόρφωση και θα επιχειρούν για τις «Σκιές του Αιγαίου», δηλαδή τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Τα Black hawk θα έρθουν για να αντικαταστήσουν τα πλέον αξιόπιστα εδώ και δεκαετίες μονοκινητήρια Huey UH-1H.

Πηγή : enikos.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *