Τα επόμενα για αναβάθμιση F-16 Block 50 : Δημιουργούνται συνθήκες τρόμου για την Τούρκικη Αεροπορία…

 Τα επόμενα για αναβάθμιση F-16 Block 50 : Δημιουργούνται συνθήκες τρόμου για την Τούρκικη Αεροπορία…

Το 2028 αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην εποχή Stealth με την απόκτηση της πρώτης Μοίρας F-35.

Κώστας Σαρικάς

Δύο Πολεμικές Μοίρες αποτελούμενες από 40 συνολικά μαχητικά 4.5 γενιάς με ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, υπερσύχρονα ηλεκτρονικά που τα μετατρέπουν σε ιπτάμενα «κέντρα επιχειρήσεων» αλλά και πανίσχυρα όπλα όπως οι «φονικοί» πύραυλοι Meteor θα αποτελούν στα τέλη του 2023 τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της Τουρκικής αεροπορίας αλλά ταυτόχρονα το πρώτο μεγάλο βήμα για την πλήρη αεροπορική επικράτηση πάνω από το Αιγαίο. Για να ακολουθήσει η αναβάθμιση και των υπόλοιπων F-16 block52+ και block 52+ adv σε διαμόρφωση Viperμέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 83 αεροσκαφών. Ενώ ταυτόχρονα θα έχει ήδη αρχίσει και η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 την οποία προανήγγειλε σήμερα από την Τανάγρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι χρόνο με το χρόνο έως και το 2028 σχεδόν το σύνολο του στόλου των F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία θα έχει αναβαθμιστεί ενώ τα «μπλε» φτερά θα έχουν ετοιμοπόλεμες 24 Γαλλικές «ριπές». Όμως το 2028 αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην εποχή Stealth με την απόκτηση της πρώτης Μοίρας F-35 όπως επίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Έτσι το 2030 τα «γεράκια» της HAF θα πετούν τρεις υπερσύγχρονος τύπους αεροσκαφών και θα αποτελούν την πιο ποιοτική αεροπορία της περιοχής με F-35, Rafale και F-16 Viper στη «φαρέτρα» της.

Κι αν το 2030 δείχνει μακρινό το 2023 ήδη «τρέχει» και στο τέλος του θα βρει την HAF με 40 αεροσκάφη να διαθέτουν ραντάρ Aesa έναντι κανενός της Τουρκικής αεροπορίας. Και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια με δεδομένο το «μπλόκο» των ΗΠΑ για πώληση Viper στους γείτονες το χάσμα θα διευρύνεται. Οι ειρωνείες Eρντογάν και Ακάρ «αν νομίζει η Ελλάδα ότι θα αλλάξει κάτι με 5-6 αεροπλάνα γελιείται» όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των πρώτων Rafale σε λιγότερο από δύο χρόνια μετατράπηκαν σε εκνευρισμό και αγωνία για το μέλλον της Τουρκικής αεροπορίας. Κι αν ο Ερντογάν αποφεύγει να το αναφέρει του το θυμίζουν πλέον καθημερινά ακόμα και τα ελεγχόμενα από τον ίδιο Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του πόσο μάλλον απόστρατοι Επιτελείς της αεροπορίας του.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *