50 χρόνια F-15 : Το F-15 συνεχίζει την ιστορία του F-4 Phantom II

 50 χρόνια F-15 : Το F-15 συνεχίζει την ιστορία του F-4 Phantom II

Άλλο ένα αεροσκάφος με μακρόχρονη ιστορία στο χώρο των μαχητικών που συμμετείχε σε πάμπολλες εμπόλεμες επιχειρήσεις, κλείνει τα 50 του χρόνια χωρίς καμία ήτα… 

Η 27η Ιουλίου 1972 υπήρξε ημέρα ορόσημο στην ιστορία της Αεροπορίας. Εκείνη την ημέρα πέταξε για πρώτη φορά πέταξε το μαχητικό που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής 104 εναέριες νίκες χωρίς ούτε μια απώλεια από εχθρικό αεροσκάφος. Το McDonnell Douglas (τώρα πια Boeing) F-15 Eagle γιόρτασε χθες τα 50α του γενέθλια, 50 χρόνια αήττητο, 50 χρόνια αεροπορικής υπεροχής. Το πρότυπο YF-15Α απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της McDonnell Douglas στο St. Louis, όπου και σήμερα συνεχίζεται η παραγωγή του “Αετού”.

ΤΟΥ STEFANO D’URSO
ΠΗΓΗ: theaviationist.com

Ακολούθησαν πολλές άλλες δοκιμαστικές πτήσεις με το αεροσκάφος να σπάζει σειρά από αεροπορικά ρεκόρ καταρρίπτοντας μέχρι το ρεκόρ οροφής πτήσης που κρατούσε το σοβιετικό MiG-25, φτάνοντας σε ύψος 98.425 εντός 3 λεπτών και 27,8 δευτερολέπτων και σε τελικό ύψος 103.000 ποδών πριν αρχίσει την κάθοδο. Συνολικά κατασκευάστηκαν 12 αεροσκάφη προπαραγωγής μεταξύ των οποίων δύο διθέσια (αρχική ονομασία ΤF-15 και κατόπιν F-15B). Το 1976 τα πρώτα F-15 εντάχθηκαν σε υπηρεσία με την 555η Μοίρα.

Το ίδιο έτος το Ισραήλ απέκτησε το μαχητικό. Ήταν η πρώτη χώρα μετά τις ΗΠΑ που το απέκτησε. Τα ισραηλινά F-15 μάλιστα πέτυχαν τις πρώτες καταρρίψεις του τύπου, φτάνοντας σήμερα στον εκπληκτικό αριθμό επιτυχιών-απωλειών 104-0! Ο “Αετός” μάλιστα αποδείχθηκε όχι μόνο ένας εξαίρετος μαχητής αλλά και ένας πρωταθλητής της επιβίωσης. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ισραηλινό F-15D που προσγειώθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του προσωπικού εδάφους με ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΤΕΡΥΓΑ. Η δεξιά πτέρυγα είχε κοπεί σε απόσταση 60 εκ. από τη άτρακτο μετά από σύγκρουση στον αέρα με ένα Α-4. Παρόλα αυτά προσγειώθηκε!

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *