111 Πτέρυγα Μάχης : Πως συντηρούνται τα εκτινασσόμενα καθίσματα των F-16…

 111 Πτέρυγα Μάχης : Πως συντηρούνται τα εκτινασσόμενα καθίσματα των F-16…

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης το συνεργείο εκτινασσόμενων καθισμάτων υλοποιεί την συντήρηση των καθισμάτων F-16 Block 30 και Block 50. Ένα έργο που απαιτεί υψηλή ακρίβεια, καθώς έχει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του Ιπταμένου όταν εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες επιλογές …

Τα μαχητικά F-16 βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του Εθνικού εναέριου Χώρου, καθημερινά είτε πρόκειται για εκπαίδευση, είτε για αποστολές αναχαίτισης οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνονται με τα αεροσκάφη τους πετώντας στα όρια…

Πτήση με μαχητικά είναι ένα επάγγελμα με υψηλές προκλήσεις αλλά και κινδύνους, στην απευκταία περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, τότε ο χειριστής καταφεύγει στην τελευταία επιλογή, εγκατάλειψη με χρήση εκτινασσόμενου καθίσματος.

Είναι η μέθοδος που διαχρονικά έχει σώσει αναρίθμητες ζωές πιλότων, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να συντηρούν τα εκτινασσόμενα καθίσματα, είναι οι Τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα Οπλουργού στο δεύτερο βαθμό συντηρήσεως.

Η γνώση έρχεται από την εμπειρία και το προσωπικό του συνεργείου εκτινασσόμενων καθισμάτων της 111 Πτέρυγας Μάχης, που διαθέτει μεγάλη κατάρτιση σε αυτό το εξειδικευμένο κομμάτι συντήρησης που αφορά τα εκτινασσόμενα καθίσματα σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Κάθε τεχνικός πρέπει να περάσει ένα βασικό στάδιο εκπαίδευσης τριών μηνών και συνεχίζει ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία ως τεχνικός δεύτερου βαθμού συντηρήσεως.

Τα εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 2 των F-16 περιλαμβάνουνε,   μια πολύπλοκη διάταξη βαλβίδων με αέρια υψηλής πίεσης, πυροτεχνικά συστήματα με φυσίγγια και αισθητήρες ύψους και ταχύτητας, με πρόβλεψη με διπλή και τριπλή διάταξη.

Η βαθύτατη γνώση και εξειδίκευση που έχει επιτευχθεί από το Συνεργείο Εκτινασσόμενων Καθισμάτων, εκτός του ότι εξασφαλίζει αυτονομία συντήρησης στην Πτέρυγα, αποτελεί και ηθική επιβράβευση για τους Τεχνικούς, διότι ακόμη και στη χειρότερη στιγμή, ένας χειριστής που βρίσκεται σε κίνδυνο, θα διασωθεί χάρης στο έργο που αυτοί προσφέρουν.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *