Ο Πρωθυπουργός αιτείται συμπαραγωγή για τα F-35…

 Ο Πρωθυπουργός αιτείται συμπαραγωγή για τα F-35…

Μετα από την υπογραφή LOR των F-35 από τον Υπουργό Άμυνας Νίκου Πναγιωτόπουλου που πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του NATO, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αιτηθεί να υπάρξει συμπαραγωγή για το 5ης γενιάς μαχητικό που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία…

Με την αποστολή της LOR προς τις ΗΠΑ η Ελλάδα και επίσημα πλέον βάζει τις βάσεις για την απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς, κάνοντας την μετάβαση στην νέα εποχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε την LOR (Letter of Request- Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) για τα F-35. Πρόκειται για κάτι που έγινε σε χρόνο – ρεκόρ (σ.σ. οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής κάνουν λόγο για διαδικασίες που έτρεξαν μέσα σε ένα μήνα) και συντάχθηκε βάσει συγκεκριμένου προτύπου, που προμήθευσαν το υπουργείο οι ΗΠΑ, ώστε να έρθουν οι ακριβείς απαντήσεις στο σύνολο των ζητημάτων που απαιτούνται για ένα τέτοιο ιδιαίτερο πρόγραμμα.

Όπως αποκάλυψε η Realnews, μέσα στην Επιστολή δεν υπάρχει μνεία για συμπαραγωγή απαρτιών. Το ζήτημα έθεσε μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση ο Πρωθυπουργός στο ταξίδι του στον Λευκό Οίκο, όπου και ανακοινώθηκε η αγορά των F-35.

Η LOA των Αμερικανών που θα είναι η απάντηση στην ελληνική LOR, αναμένεται να έρθει σε περίπου 6 έως 12 μήνες. Εάν επιταχυνθούν οι διαδικασίες τότε στο τέλος του ‘22 με αρχές του ‘23 ίσως έρθει η απάντηση και από εκεί ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την έγκριση μέχρι να φτάσουμε στην συμβασιοποίηση και την έναρξη των έργων μέχρι την τελική έλευση των πρώτων μαχητικών.

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *