Και μετά το κάλεσμα του Έλληνα Πρέσβη κλιμάκωση στο Αιγαίο ?…

 Και μετά το κάλεσμα του Έλληνα Πρέσβη κλιμάκωση στο Αιγαίο ?…

Κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη… 

Η Τουρκία κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τη ρητορική κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας αυτή τη φορά την Αθήνα πως διευκολύνει τις δράσεις του PKK και των Γκιουλενιστών, την ώρα που αργά το βράδυ της Παρασκευής κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Έλληνας πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης.

Ως αιτία της κλήτευσης αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τους Τούρκους, ο λόγος ήταν «οι ευκαιρίες που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα». Παράλληλα ισχυρίζονται ότι οργανώσεις όπως το PKK και η FETO του Γκιουλέν διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα, καθώς και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος, ενώ του παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ έναυσμα για την κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ αποτέλεσε η δράση που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τονίστηκε, δε, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα – Ίσως οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση»

Παράλληλα, με νέες προκλήσεις επανήλθε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτήν την φορά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ανέφερε πως «έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή προς την Ελλάδα».

Ο Καϊμάτσι, έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία. Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες.

«Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ», είπε ο Καϊμάτσι.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *