Κοινωνική Προσφορά : Άμεσες λύσεις και αποδέσμευση των πτητικών μέσων των ΕΔ

 Κοινωνική Προσφορά : Άμεσες λύσεις και αποδέσμευση των πτητικών μέσων των ΕΔ

SUPER PUMA ΠΑ

Η ένταξη της αγοράς τεσσάρων ελικοπτέρων βαρέος τύπου, έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την περίοδο 2021 – 2027, έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον στόλο των αεροσκαφών της Πολιτικής Προστασίας. Δείχνει, όμως, και τη γενικότερη κατεύθυνση της σταδιακής απεμπλοκής των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων από δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός του επιχειρησιακού τους ρόλου.

Η χρήση πανάκριβων στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων σε αποστολές αεροπυρόσβεσης, αεροδιακομιδών, μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και ζωοτροφών όπως απαιτήθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, έχει ως αποτέλεσμα τα πολύτιμα μέσα να καταναλώνουν τις λιγοστές ώρες πτήσης που τους απομένουν και να μην είναι διαθέσιμα όταν η χώρα τα έχει ανάγκη.

Το παράδειγμα της καθήλωσης του μοναδικού διαθέσιμου C-130 που θα μετέφερε προσωπικό και μέσα της 2ης ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας αλλά και τα μόλις δύο διαθέσιμα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν να συνδράμουν τους απεγκλωβισμούς πολιτών στη Θεσσαλία, αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα.

Όπως πληροφορείται η «Κ», μεταξύ άλλων, εξετάζεται η σταδιακή προμήθεια νέων μέσων επ’ ωφελεία της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που απαιτούνται.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, είναι αν τα μέσα θα πετούν με πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμβαίνει σήμερα με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ αλλά και το ποιος φορέας θα αναλάβει την υποστήριξη τους.\

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *