62η Επέτειος Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας : Οι ΈΔ συνεχίζουν το ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού

 62η Επέτειος Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας : Οι ΈΔ συνεχίζουν το ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 62 ετών από την ανακήρυξη Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου 1960.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πριν από την παρέλαση, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε τη Στρατιωτική Παρέλαση και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με τιμή και συγκίνηση, συμμετέχουμε σήμερα, στους εορτασμούς της 62ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιας Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με αγώνες, ηρωισμό και θυσίες από τον Κυπριακό λαό, που αποτυπώνονται στα λόγια του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή: «Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθάνουν. Και πώς την Πατρίδα να τιμούν».

Το εναργές, διαχρονικό και ισχυρό όραμα των Κυπρίων Αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή μας πορεία.

Στόχος μας είναι, το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των διαδοχικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μία λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης του Νησιού, που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς, βέβαια, την παράνομη στρατιωτική κατοχή του, που παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι, στην μεταπολεμική Ευρώπη, και η Κύπρος ήταν που δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή -θυμάστε ήταν άλλη μία επιχείρηση ειδική στρατηγική για ειρηνευτικούς σκοπούς, δήθεν- και βέβαια υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, που καταπατούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι αναθεωρητικές, και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας -λες και δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας γι’ αυτά- δεν είναι μόνο αβάσιμες κι απαράδεκτες, αλλά και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και είναι καιρός πλέον, ο κόσμος να αντιληφθεί ότι οι αναθεωρητισμοί και επεκτακτισμοί κάθε φύσης, απειλούν όχι μόνο ένα – δύο κράτη στόχους αλλά αυτήν την ίδια περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, γιατί όχι και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και νομίζω ότι σιγά – σιγά το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος.

Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές, και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας και της Ρωσίας και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της αδελφικής στρατηγικής σχέσης μας και της αμυντικής συνεργασίας μας.

Ταυτόχρονα, κάνουμε κάθε μέρα πιο ισχυρές τις συμμαχίες που οικοδομήσαμε με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, εδράζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και καλλιεργούν πάνω απ’ όλα το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ των εθνών.

Σήμερα οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν το ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την Ελευθερία και Ανεξαρτησία μας και τη συμπαράταξή μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου, στους συμμετέχοντες και στους συντελεστές αυτής της λαμπρής παρέλασης που μόλις παρακολουθήσαμε. Και να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στην όμορφη, υπερήφανη, ελεύθερη Κύπρο.

Σας ευχαριστώ».

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε συνομιλίες με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, τον Κύπριο ομόλογό του κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *