Έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα τα πρώτα 10 ΤΟΜΑ Marder 1A3

 Έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα τα πρώτα 10 ΤΟΜΑ Marder 1A3

Ζήτημα χρόνου είναι να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός τα πρώτα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής προέλευσης BMP-1, που παραχωρούνται στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη παραλαβής των πρώτων γερμανικής κατασκευής ΤΟΜΑ, Marder, τα οποία παραλαμβάνονται για να αντικαταστήσουν τα ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, κατόπιν συμφωνίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα 10 ΤΟΜΑ Marder, πλήρως λειτουργικά κι ελεγμένα.

Ταυτόχρονα, από τα ελληνικά νησιά έχουν αποσυρθεί ήδη 40 BMP-1, τα οποία μεταφέρθηκαν στο 308 Εργοστάσιο του Στρατού Ξηράς, στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το πλήρες σέρβις κι επιθεώρησή τους. Έχουν αφαιρεθεί τα εθνόσημα κι έχουν βαφτεί στο «λαδί» χρώμα, που μοιάζει με τα αντίστοιχα των Ουκρανικών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφερθούν μέσω πλοίου, το οποίο θα δέσει στην Γερμανία κι από εκεί μέσω σιδηροδρομικού δικτύου θα φτάσουν στην Ουκρανία, πιθανόν από τα σύνορα με την Πολωνία.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά νησιά, απ’ όπου μετακινήθηκαν, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη και τα 40 αντικατασταθεί από αντίστοιχου αριθμού αμερικανικής προέλευσης Μ113 μαζί με επιπλέον οχήματα Μ1117, τα οποία έχουν παραληφθεί από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 ο Ελληνικός Στρατός θα έχει παραλάβει 1.200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117 δωρεάν από τις ΗΠΑ.

Στρατιωτικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε μάς επεσήμαναν ότι «ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν τα BMP-1 στα νησιά ήταν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα Μ1113 για να σταλούν. Συνεπώς, τα ΒΜΡ-1 ήταν μία λύση ανάγκης κι όχι η ενδεδειγμένη».

Όμως, με την έλευση ήδη άνω των 400 Μ1117, πολλές μονάδες ειδικότερα του Έβρου πήραν «ανάσα» κι απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός από τα Μ113, τα οποία πλέον μπορούν να διατεθούν προς τα νησιά.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *