Η τύχη των παλαιών Mirage 2000EG εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη…

 Η τύχη των παλαιών Mirage 2000EG εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη…

Άγνωστη παραμένει η τύχη των Mirage 2000EG που εδώ και καιρό συζητιέται η αγορά τους από την Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα τεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βούλής για να ξεκαθαριστεί το τι “Τί μέλλει γενέσθαι” με τα αεροσκάφη της 332 Μοίρας…

Η ανακοίνωση της “αντικατάστασης” των Mirage 2000EG της γαλλικής Dassault Aviation είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα και 8 ολοκαίνουργια, υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale F3R. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα έξι. Όμως, αντικείμενο του σημερινού σχολίου είναι τα ιστορικά Mirage 2000EG, τα οποία υπηρέτησαν πιστά από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας την ελληνική κυριαρχία. Η επαναγορά 18 μαχητικών του τύπου, αναμένεται να είναι ένα από τα προγράμματα που θα συζητηθούν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η απόφαση της κυβέρνησης κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά.

Σχολιάζει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης

Αρχικά, ας θυμίσουμε κάτι: Το καλοκαίρι του 2003 είχε διαρρεύσει, ότι είχε βρεθεί αγοραστής για τα 24 Mirage F1CG. Ατύπως είχε γίνει γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενες ήταν δυο τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Χωρίς να γίνει τίποτα ποτέ γνωστό σχετικά με το για ποιον λόγο τελικά δεν πωλήθηκαν τα αεροπλάνα αυτά, μαζί με τους κινητήρες και τον εξοπλισμό υποστήριξης τους, ακουγόταν ότι η Ελλάδα δεν είχε νομοθετημένες διαδικασίες πώλησης!

Μέχρι σήμερα παραμένουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, καταλαμβάνοντας βέβαια πολύτιμο χώρο. Η δε κατάσταση στην Τανάγρα, δεδομένης και της συσσώρευσης εκεί των C-130H/B που (μάταια…) περιμένουν να ρυμουλκηθούν στην ΕΑΒ για συντήρηση, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Προς τη σωστή κατεύθυνση επομένως και για αυτό τον λόγο, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι τα περίπου 117,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν αποτιμηθεί σε συνεργασία της ελληνικής με τη γαλλική πλευρά -άρα το ποσό δεν αποτελεί “μαξιμαλιστική” ελληνική διαπραγματευτική θέση που θα απομειωθεί στην πορεία- είναι ένα σεβαστό και άμεσα αξιοποιήσιμο ποσό.

Η συμφωνία για τα Mirage 2000EG είναι αποσυνδεδεμένη με την πώληση των Rafale F3R. Το πιθανότερο είναι ότι η γαλλική πλευρά δεν επιθυμούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο θα το έβρισκαν μπροστά τους στις διεθνείς αγορές, προσπαθώντας να προωθήσουν τα Rafale σε χρήστες γαλλικών αεροσκαφών της προηγούμενης γενιάς, δηλαδή των Mirage.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *