Ο Σουλτάνος τρελάθηκε : Από τα Ρώσικα Sukhoi στα Eurofighter Typhoon και τώρα τρέχει για Saab JAS 39 Gripen

 Ο Σουλτάνος τρελάθηκε : Από τα Ρώσικα Sukhoi στα Eurofighter Typhoon και τώρα τρέχει για Saab JAS 39 Gripen

JAS-39 Gripen

To αμερικανικό περιοδικό Forbes σε έτερο άρθρο του Paul Iddon τονίζει ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει άλλες επιλογές για μαχητικά αεροσκάφη, εάν η Γερμανία δεν άρει την αντίθεσή της σε μια προτεινόμενη συμφωνία για 40 νέα κατασκευασμένα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

o Δεν αποκλείεται η Τουρκία να σκεφτόταν να στραφεί στη Σουηδία για το Saab JAS 39 Gripen της, αφού η Άγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ; αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Αναφορές τον Νοέμβριο αποκάλυψαν ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και τη Γαλλία για την πιο προηγμένη έκδοση του Eurofighter. Έκτοτε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει «πολλές άλλες πόρτες να χτυπήσει» για μαχητικά, εάν η Γερμανία επιμείνει στην αντίθεσή της.

Ως μέλος της κοινοπραξίας Eurofighter, το Βερολίνο έχει ουσιαστικό βέτο σε ποιες χώρες η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία μπορούν να εξάγουν το μαχητικό. Έχει μπλοκάρει τη βρετανική πώληση 48 επιπρόσθετων Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία, γι’ αυτό πιθανότατα το Ριάντ συζητά τώρα την αγορά Rafales από τη Γαλλία.

Η Τουρκία αναμένει επίσης έγκριση για 40 νέα F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση, που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021, με αντάλλαγμα την άρση των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισε τη Σουηδική ένταξη, με την τελική επικύρωση να αναμένεται από τη γενική συνέλευση.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα άρει ορισμένα εμπόδια στην απόκτηση των F-16 από την Τουρκία, αν και δεν είναι σαφές αν θα επηρεάσει τη Γερμανία. Η Τουρκία είναι απίθανο να στραφεί στη Γαλλία για το Rafales για διάφορους λόγους και η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών δημιουργεί την ανεπιθύμητη προοπτική επιπρόσθετων αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να επιδιώκει την αγορά Eurofighters ακόμη και εάν εγκριθεί η συμφωνία για τα F-16. Ωστόσο, εάν υπάρχει άρνηση για τα Eurofighters, τότε θα χρειαζόταν ένα συγκρίσιμο μαχητικό, και το Gripen αναμφίβολα ταιριάζει στον κατάλογο ως επαρκή εναλλακτική λύση για πολλούς από τους ρόλους που η Άγκυρα οραματίζεται να εκπληρώσει το Eurofighter.

Η πώληση Gripens στην Άγκυρα θα σήμαινε επίσης την πρώτη εξαγωγή αυτών των μαχητικών στη Μέση Ανατολή. Παρόλο που είναι ένα αρκετά αξιόλογο μαχητικό, το ρεκόρ εξαγωγών του Gripen είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με το Eurofighter και το Rafale. Μια επιτυχημένη πώληση στην Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες πωλήσεις.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *