Όλες οι μεγάλες δυνάμεις στον “Ηνίοχο 23″…

 Όλες οι μεγάλες δυνάμεις στον “Ηνίοχο 23″…

Μπορεί να είναι μέσα Ιανουαρίου αλλά την Τετάρτη ξεκινά η πρώτη μεγάλη συνάντηση των «air fighters» ενόψει της διασυμμαχικής άσκησης «Ηνίοχος» που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία.


Η λεγόμενη και MPC θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ημερών και σε αυτή οι μετέχοντες θα συνυπογράψουν σχεδόν όλο το αρχικό αλλά σημαντικό πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης.

Εκεί θα συζητηθούν, από τις περιοχές στις οποίες θα ασκηθούν οι αεροπόροι που θα μετέχουν, μέχρι και ποια σημεία θα καταλάβει στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η κάθε αποστολή, όταν φτάσουν τα μαχητικά των χωρών.

Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανά και οι Ισπανοί είναι αυτοί που έως τώρα «κλειδώνουν» τη συμμετοχή τους στον «Ηνίοχο 2023» κατά τον οποίο το μεγάλο asset της διοργάνωσης παραμένει έως τώρα κρυφό.

Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι σε προγενέστερους «Ηνιόχους» την διαφορά έκαναν τα F-35 που είχαν έλθει από την γειτονική Ιταλία ενώ το 2022 την μεγάλη διαφορά είχε κάνει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, το οποίο μετείχε στην άσκηση και όχι μόνο με τις απονηώσεις των Rafale M.
Η Ελληνική καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση, με τα «γεράκια» του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και του Σχολείου Όπλων Τακτικής να έχουν επιφορτιστεί με τη δημιουργία νέων σεναρίων τα οποία να είναι αντάξια της άσκησης «Ηνίοχος» καθώς η φήμη της άσκησης μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Και για την αεροπορία, η προσθήκη της Μοίρας των εξομοιωτών είναι μια ευκαιρία να επικοινωνηθεί στους συμμάχους το project made in HAF ώστε να τοποθετηθεί στην ατζέντα και τις αναφορές των ιπταμένων προς τις ηγεσίες τους για μελλοντική εκπαίδευση στην περιοχή της Ανδραβίδας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Άλλωστε από το αεροπορικό επιτελείο ήδη η καινοτομία αυτή έχει γίνει γνωστή και σε άλλες αεροπορίες ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για την αποστολή ιπταμένων με σκοπό την επίγεια εκπαίδευσή τους στα F-16.

Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα οι Γάλλοι θα μετέχουν με Rafale, Mirage και ιπτάμενο ραντάρ. Οι Ισραηλινοί με τα προηγμένα F-16 αλλά με μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες φορές που είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα, οι Ιταλοί με βομβαρδιστικά Tornado, οι Ισπανοί με F-18 και οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16 τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκείνα που βρίσκονται στην Ιταλία.

Ο «Ηνίοχος 2023» προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, αρχές Μάϊου και δεν αποκλείεται η άσκηση να συμπέσει με τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών μιας και όλες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουν δείξει την μετακύληση της ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *