Ως το τέλος του πρώτου 6μήνου του 2023 τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar στο ΠΝ

 Ως το τέλος του πρώτου 6μήνου του 2023 τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar στο ΠΝ

Τα έξι ναρκοθηρευτικά κλάσης “Alkmaar” από το Ναυτικό της Ολλανδίας έρχονται για να ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 27 Οκτωβρίου 2020 το Πολεμικό Ναυτικό πληγώθηκε από τον εμβολισμό του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ», με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON, έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα. Όμως έκτοτε το ΠΝ μετρά μείον ένα πλοίο ενώ αποκαλύφθηκε η επείγουσα ανάγκη για την προμήθεια ναρκοθηρευτικών.


Το Καλλιστώ ήταν το ένα από τα 2 πλοία τύπου HUNT που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό και η απώλειά του αποτελεί σίγουρα μία δυσάρεστη εξέλιξη. Η αντικατάστασή του θα ήταν χρονοβόρα αφού μιλάμε για πολεμικό πλοίο με ειδικές προδιαγραφές, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν το παραγγείλουμε… αύριο, θα χρειαστούν σχεδόν 2 χρόνια για την ένταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό. Εκτός κι αν προκύψει κάποια ευκαιρία σε μεταχειρισμένο πλοίο, το οποίο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να μπορέσει να ενταχθεί στην υπηρεσία του Στόλου.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν βυθίστηκε διότι είναι σχεδιασμένο να αντέχει έκρηξη νάρκης, έχοντας στεγανά που το κρατούν στην επιφάνεια. Επί της ουσίας, όπως μας εξηγούσαν έμπειρα στελέχη, δεν βυθίστηκε διότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε εξ’ αρχής. Είναι σαν να βίωσε μία πραγματική συνθήκη μάχης.

Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε με ένα ναρκοθηρευτικό HUNT και 2 παλιά τύπου OSPREY.

Η ευκαιρία, λοιπόν, παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων την άρπαξε από τα «μαλλιά». Η Ολλανδία αποσύρει έξι ναρκοθηρευτικά μέσης ηλικίας 30 ετών. Αν και τα Osprey (ΕΥΝΙΚΗ & ΕΥΡΩΠΗ) είναι ίδιας ηλικίας (ναυπηγήθηκαν το 1994).

Τα “Alkmaar” έχουν υποστεί το 2003 πρόγραμμα αναβάθμισης με sonar MK II και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού ναρκών, που εκτιμάται ότι θα δώσει επιπλέον πλεονέκτημα στον υποβρύχιο πόλεμο του Αιγαίου.

Τα Alkmaar είναι μήκους 51 μέτρων κι εκτοπίσματος 520 τόνων. Η παραλαβή τους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου 6μήνου του 2023.

Πηγή : enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *