Η Πολωνία παρέδωσε 29 MIG-29 στην Ουκρανία, προ των Πυλών τα F-16

 Η Πολωνία παρέδωσε 29 MIG-29 στην Ουκρανία, προ των Πυλών τα F-16

Η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία μυστικά, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές ζητούν από τους συμμάχους τους την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών, τόσο σοβιετικών όσο και δυτικών.

Τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ένα σχέδιο για τη μεταφορά ολόκληρου του πολωνικού στόλου των μαχητικών MiG-29 κατέρρευσε επίσημα, αφού η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν μπορεί η Πολωνία να είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που επωμίζεται τον κίνδυνο… θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους μας για τα αεροσκάφη MiG-29», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης στις 9 Μαρτίου 2022.

Μέρες αργότερα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει επίσημα κανένα νέο αεροσκάφος από τους συμμάχους της, παρά μόνο ανταλλακτικά και εξαρτήματα που βοήθησαν στην αποκατάσταση και επισκευή του σημερινού στόλου της.

Ωστόσο, φαίνεται τώρα ότι αρκετά πλήρη μαχητικά MiG-29 μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από την Πολωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ισχυρισμοί αναφέρθηκαν αρχικά από την τοπική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna , επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Τα μαχητικά φέρεται να παραδόθηκαν αποσυναρμολογημένα, με ετικέτα ως ανταλλακτικά.

«Η άτρακτος ή τα φτερά είναι επίσης ανταλλακτικό», σχολίασαν οι πηγές.

Η ακριβής μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αεροσκαφών δεν αποκαλύφθηκε, αν και με τον ουκρανικό εναέριο χώρο να παρακολουθείται στενά από τη Ρωσία, είναι πιθανό να μεταφέρθηκαν με τρένο.

Περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν σύντομα να βρουν το δρόμο τους στα χέρια των Ουκρανών πιλότων

Στις 24 Ιανουαρίου 2022, ο Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι πιλότοι είχαν σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που θα παραδοθούν είχαν ταυτοποιηθεί.

Τον Ιούλιο του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο νέα αεροσκάφη. εκπαιδεύονται πιλότοι στις ΗΠΑ: Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

Πηγή : https://www.aerotime.aero/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *