Σαν σήμερα τα γεγονότα στην Ελληνική Αεροπορία

 Σαν σήμερα τα γεγονότα στην Ελληνική Αεροπορία

16/8/1920 – Οι Σημαιοφόροι Θ. Χαλκωματάς και Ε. Μπούκας, του Μικτού Αεροπορικού Αποσπάσματος της Φιλαδέλφειας, με αεροσκάφος De Havilland D.H 9, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν το αεροδρόμιο του Ουσάκ, το οποίο και βομβάρδισαν.

Σημειώθηκε επίσης η πρώτη, από την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, συνάντηση Ελληνικού αεροσκάφους με εχθρικό, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης. Το Ελληνικό αεροσκάφος ήταν τύπου Spad και είχε χειριστή τον Ανθυπολοχαγό Π. Πετροπουλέα. Ο Έλληνας αεροπόρος καταδίωξε τον αντίπαλο, και ρίχνοντας εναντίον του 15 βολίδες, τον ανάγκασε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ουσάκ. Η καταδίωξη συνεχίστηκε στο έδαφος με 15 βολίδες κατά του εχθρικού αεροσκάφους, καθώς και 10 βολίδες στο υπόστεγο του αεροδρομίου.

16/8/1922 – Οι αεροπόροι της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) Ι. Μάρακας και Ν. Δέας πραγματοποίησαν μια πολύ σημαντική αποστολή αναγνώρισης. Από τα αποτελέσματα αυτής φάνηκε καθαρά η δεινή θέση στην οποία είχαν περιέλθει τα Ελληνικά στρατεύματα, καθώς είχαν χάσει τη συνοχή τους. Ένα μέρος αυτών βρισκόταν στη γραμμή Τουμλού Μπουνάρ, αλλά το μεγαλύτερο είχε αποκοπεί πολύ ανατολικότερα, ενώ ο εχθρός έσπευσε να καταλάβει το κενό μεταξύ τους.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *