Σαν σήμερα 28/10 στην Πολεμική Αεροπορία

 Σαν σήμερα 28/10 στην Πολεμική Αεροπορία

28/10/1942 – Δύο ακριβώς χρόνια μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τα ελληνικά πληρώματα “γιόρτασαν” την επέτειο, εκδικούμενα για την απρόκλητη επίθεση. Δώδεκα Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως, συνοδευόμενα από αεροσκάφη της 274 Μοίρας της RAF, επέδραμαν με την έγκριση των Συμμάχων κατά του Ιταλικού Στρατηγείου, νότια του μετώπου του El Alamein.

Παρά το σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ του εχθρού, κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος και έπληξαν με επιτυχία αυτοκίνητα, σκηνές και πολυβολεία. Η επίθεση αυτή των Ελλήνων αεροπόρων ήταν τόσο αποφασιστική και ριψοκίνδυνη, ώστε όλα σχεδόν τα ελληνικά αεροπλάνα υπέστησαν ζημιές από τα εχθρικά αντιαεροπορικά (ένα από αυτά καταστράφηκε, αλλά ο χειριστής του σώθηκε).

28/10/1940 – Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος και το ΓΕΑ προέβη στην εφαρμογή των πολεμικών σχεδίων. Όλες οι Μονάδες της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα, βάσει του σχεδίου επιστράτευσης, κλήθηκαν υπό τα όπλα 144 έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *