Ένδοξη η σημερινή μέρα για αεροπορική ιστορία !

 Ένδοξη η σημερινή μέρα για αεροπορική ιστορία !

DH-9_1 Αριστείδη Μωραϊτίνη

Σαν σήμερα στις 02/11/1942

Ένδεκα αεροσκάφη Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως ανέλαβαν την εκτέλεση αποστολής κάλυψης της 274ης Μοίρας της RAF και περιπολία στον βόρειο τομέα του μετώπου. Γερμανικό BF 109 που επιτέθηκε στη Βρετανική Μοίρα αναχαιτίστηκε από δύο ελληνικά καταδιωκτικά, ενώ από τα άλλα τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν στη συνέχεια Έλληνας χειριστής (Επισμηνίας Δ. Σουφρίλας) διεκδίκησε την καταστροφή ενός καταδιωκτικού. Ο Γερμανός χειριστής εκτινάχθηκε με το αλεξίπτωτό του, ενώ το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος.

Σαν σήμερα στις 02/11/1940
Ένα Breguet Bre 19 της 2ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας με παρατηρητή τον Ανθυποσμηναγό Δ. Καρακίτσο και χειριστή τον Σμηνία Ι. Κατσούδα, απογειώνεται με αποστολή την αναγνώριση της Πίνδου. Το αεροπλάνο κατέρχεται σε χαμηλό ύψος, καθώς διακρίνει συγκέντρωση στρατευμάτων στην οδό Σαμαρίνας-Διστράτου. Οι Ιταλοί, θεωρώντας το αεροπλάνο δικό τους, απλώνουν το πλαίσιο αναγνώρισης. Η επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών Julia εντοπίζεται. Η πληροφορία αξιοποιείται από το Στρατηγείο Κοζάνης, με αποτέλεσμα η Μεραρχία Ιππικού να προωθηθεί ταχέως και να καταλάβει τη στενωπό του Μετσόβου, εμποδίζοντας την προέλαση του εχθρού. Στη συνέχεια τρία Breguet της ίδιας Μοίρας βομβαρδίζουν και πολυβολούν την Ιταλική Μεραρχία.

Σαν σήμερα στις 02/11/1940
Αρχίζει στις 15.00 η μεγάλη ιταλική επίθεση από δύο Μεραρχίες (Κένταυρος – Φεράρα) εναντίον της τοποθεσίας Ελαία (Καλπάκι) της Ηπείρου. Η επίθεση συνεχίζεται με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας μέχρι και την 7-11-1940, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, χάρη στη σθεναρή άμυνα της VIII Μεραρχίας. Την ίδια ημέρα 170 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύλο, Καρδίτσα, Αιτωλικό, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Χανιά. Ελληνικά αεροσκάφη της 22ης Μοίρας Διώξεως καταρρίπτουν ιταλικό βομβαρδιστικό στην περιοχή Λαγκαδά – Θεσσαλονίκης. Επίσης από ελληνικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται στρατιωτικοί στόχοι στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά.

Σαν σήμερα στις 02/11/1918

Τρία από τα τέσσερα αεροσκάφη De Havilland του Η2 Σμήνους της Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας, που είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Αγίου Στεφάνου με αρχηγό της αποστολής τον Πλωτάρχη Α. Μωραϊτίνη, πραγματοποίησαν πτήση προς την Κωνσταντινούπολη. Για 70 περίπου λεπτά παρέμειναν πάνω από την Πόλη, εκτελώντας θεαματικούς ελιγμούς, ενώ διακρίνονταν ευκρινώς τα εθνικά χρώματα.

www.haf.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *