Μετά το GRIPEN έρχεται το επόμενης γενιάς Σουηδικό Μαχητικό…

 Μετά το GRIPEN έρχεται το επόμενης γενιάς Σουηδικό Μαχητικό…

Η Σουηδία πάει για το επόμενο βήμα στον στρατιωτικό τομέα… Ο Αρχηγός της Σουηδικής Αεροπορίας ανακοίνωσε από το Λονδίνο, την εξέλιξη νέου μαχητικού αεροσκάφους,  καθώς τα Gripen C/D μέχρι το 2035 θα έχουν αποσυρθεί σταδιακά…

ΛΟΝΔΙΝΟ – Ο αρχηγός της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ένταξη της Σουηδίας σε αυτή τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ωθούν την υπηρεσία να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η σουηδική κυβέρνηση αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της για το 2022 στο 2% της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής από περίπου 1,5%, σημειώνοντας αύξηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κορώνες (286,6 εκατομμύρια δολάρια). Με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ο Αρχηγός της Σουηδικής Αεροπορίας Υποστράτηγος Carl-Johan Edstrom είπε ότι η υπηρεσία του αναπτύσσει μια στρατηγική που θα πάει στην επόμενη γενιά Μαχητικών Αεροσκαφών.

«Πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, ως έθνος, για τα μαχητικά μας συστήματα», είπε ο Έντστρομ σε ομιλία του στις 17 Ιουλίου στο Royal Air Force Club στο Λονδίνο. Η υπηρεσία αναμένει να ολοκληρώσει τις εργασίες τον Νοέμβριο.

Τον Ιούνιο, η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού ανέθεσε σύμβαση 250 εκατομμυρίων κορωνών (23,8 εκατομμυρίων δολαρίων) στη Saab για τη μελέτη της μελλοντικής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών . Με έδρα τη Σουηδία, η αεροδιαστημική εταιρεία κατασκευάζει το αεροσκάφος Gripen που πετά από τη Σουηδική Πολεμική Αεροπορία. Η υπηρεσία σχεδιάζει να αρχίσει να αποσύρει το μοντέλο C/D Gripens  το 2035 και η μελέτη της Saab θα ενημερώσει τη στρατηγική της για την αντικατάσταση αυτών των τζετ.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει την εξειδίκευση της υπηρεσίας σε οποιονδήποτε τομέα, ο Έντστρομ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Τα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας μόλις ενέκριναν την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας αυτόν τον μήνα…δεν θα επισημοποιηθεί έως ότου επικυρωθεί η απόφαση από το νομοθετικό σώμα κάθε κράτους μέλους – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο Έντστρομ είπε ότι λόγω της θέσης της Σουηδίας ως μία από τις τρεις δυτικές χώρες, μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με την αποδεδειγμένη ικανότητα να κατασκευάζει ένα εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος, αναμένει ότι το ΝΑΤΟ «θα ήθελε να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση και να είμαστε ηγετικό έθνος όταν έρχεται να αναπτύξει τα μελλοντικά συστήματα πέμπτης γενιάς».

Καθώς η υπηρεσία κάνει σχέδια για μελλοντική ανάπτυξη αεροσκαφών, εργάζεται επίσης σε μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση του στόλου της. Ο Έντστρομ είπε ότι είναι «αρκετά θετικός τώρα» ότι η σουηδική Πολεμική Αεροπορία θα δημιουργήσει μια έβδομη μοίρα μαχητικών. Αυτή η αύξηση θα απαιτήσει από την υπηρεσία να αγοράσει περισσότερα Gripen για να εγκατασταθεί η μοίρα – πιθανότατα 60 από τα νεότερα αεροσκάφη E-model και έως και 60 μοντέλα C/D, σύμφωνα με τον Edstrom.

Η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία εξετάζει επίσης τις αναβαθμίσεις δυνατοτήτων του στόλου Gripen C/D, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων και ενός νέου συστήματος ραντάρ.

Πηγή : www.defensenews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *