Στο μάτι των Αμερικανών η 110 Πτέρυγα Μάχης

 Στο μάτι των Αμερικανών η 110 Πτέρυγα Μάχης

Στη Λάρισα και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση όπου βρίσκεται η 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στρέφεται η προσοχή των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Μία βάση η οποία έχει ενταχθεί δυναμικά στο σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού περιλαμβάνεται και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) στο πλαίσιο των «διευκολύνσεων» που παρέχονται επί ελληνικού εδάφους.

Και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές αν η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα έχουν τραβήξει την προσοχή της Τουρκίας λόγω της δημοσιότητας που έχει δοθεί στις δύο αυτές περιοχές, η Λάρισα αναμένεται να γίνει μία βάση αντίστοιχης – ίσως και μεγαλύτερης – σημασίας, όσον αφορά την Αεροπορία των ΗΠΑ.

Εμμονή στην Aγκυρα με Αλεξανδρούπολη και Κρήτη – Γιατί κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι απειλούν την Τουρκία

Και τις διευκολύνσεις που χρειάζεται στην περιοχή ώστε να της εξασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις. Αφού όταν ερωτώνται οι αρμόδιοι είτε στο Πεντάγωνο είτε στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ απαντούν ότι τίποτα «καινούριο» δεν σχεδιάζεται για την περιοχή.

«Κάτω από τα ραντάρ»
Κάπως έτσι οι βάσεις σε Λάρισα αλλά και Στεφανοβίκειο πέρασαν κάτω από τα «ραντάρ» της δημοσιότητας». Έστω και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να διαμαρτύρεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μετατρέπουν τη χώρα σε αμερικανικό στρατόπεδο.

Στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση, της 110 Πτέρυγας Μάχης, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η MDCA από τις 12 Νοεμβρίου μεταστάθμευσαν οκτώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η μεταστάθμευση γίνεται περιοδικά από το 2018.
Όπως έχουν διευκρινίσει επανειλημμένα στρατιωτικές πηγές, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ δεν υπάρχει – επί του παρόντος – κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα συνεκπαίδευσης.

Ωστόσο τόσο η αύξηση του αριθμού τους (ξεκίνησαν να είναι δύο και έφτασαν τα οκτώ) χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας αναβάθμιση.

Εργασίες
Την ίδια στιγμή οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον και σενάρια για σχεδιασμούς με προοπτική «μονιμότητας» που δεν αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Άλλωστε η ανανέωση της MDCA επ’ αόριστο δικαιολογήθηκε με αυτό ακριβώς το αφήγημα. Ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν στις βάσεις στις οποίες του παρέχονται «διευκολύνσεις» απαλλαγμένες από χρονοδιαγράμματα ανανέωσης και με μία συμφωνία που θα παρέχει εύρος χρόνου.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επενδύσουν περισσότερο στην αεροπορική βάση της Λάρισας και να την αναβαθμίσουν, με στόχο τη δημιουργία της μόνιμης βάσης της διοίκησης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE – AFAFRICA) χαρακτηρίζεται ειλημμένη στα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων (Ελευθερία).

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *