Αντίστροφη μέτρηση ώστε να «κλειδώσει» η παραγγελία των 20 αεροσκαφών F-35

 Αντίστροφη μέτρηση ώστε να «κλειδώσει» η παραγγελία των 20 αεροσκαφών F-35

Το σχέδιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα και τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Αντίστροφη μέτρηση για τα F-35.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Η αντίστροφη μέτρηση ώστε να «κλειδώσει» η παραγγελία των 20 αεροσκαφών F-35 έχει ξεκινήσει. Έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η αμερικανική απάντηση στο επίσημο ελληνικό αίτημα(Letter of Request) για την προμήθεια των μαχητικών που έστειλε στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουνίου του 2022 το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως πολύ πιο χρονοβόρα και για την απάντηση (Letter of Acceptance – LOA), που περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας, μπορεί να χρειαστεί πάνω από ενάμισης χρόνος, ενώ η συγκυρία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αλλάξει τα δεδομένα σε ό, τι αφορά τόσο τις παραγγελίες όσο και τις παραδόσεις. Παρά ταύτα, όλες οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στο ότι οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις διαδικασίες σε σχέση με το ελληνικό αίτημα, ώστε το LOA να βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Η σπουδή του Πενταγώνου αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα και τη βούλησή τους να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα F-35.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ήταν απαραίτητη ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35 από το 2028, όταν, όπως εκτιμά, θα υπάρχει και η απαραίτητη δημοσιονομική ευχέρεια για να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Το συνολικό κόστος της παραγγελίας, άλλωστε (για τα 20 αεροσκάφη, συν προαίρεση, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην αγορά άλλων 20 μαχητικών), αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με αυτά τα μαχητικά 5ης γενιάς, η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει σαφή υπεροχή στον αέρα απέναντι στην Τουρκία.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *