Δίνεις και δεν παίρνεις… “Με το κυάλι βλέπουμε” τα MARDER

 Δίνεις και δεν παίρνεις… “Με το κυάλι βλέπουμε” τα MARDER

Η αντικατάσταση των 100 BMP-1 με αντίστοιχο αριθμό ΤΟΜΑ, MARDER φαίνεται ότι τερματίζεται άδοξα.


του Χρήστου Μαζανίτη

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται η ελπίδα προμήθειας 100 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), MARDER από την Γερμανία ως αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 σοβιετικής προέλευσης, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα παραληφθούν 40 Marder από την Γερμανία, ενώ ο Ελληνικός Στρατός θα αποσύρει επίσης 40 ΒΜΡ-1 που θα αποσταλούν προς την Ουκρανία.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακόμη και η παραλαβή των συνολικά 40 MARDER δεν γίνεται με την ταχύτητα που υπολογιζόταν αρχικά κι αυτό γιατί η γερμανική εταιρεία Reinhmental επισκευάζει και παραδίδει τα ΤΟΜΑ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές για πιέσεις προς την εταιρεία να δώσει προτεραιότητα στην παράδοση MARDER που προορίζονται για τον ουκρανικό στρατό.

Μία προμήθεια, όμως, που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει για τον ουκρανικό στρατό, αφού δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για να τα συντηρήσει, ούτε διαθέτει την εμπειρία, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επάρκεια ανταλλακτικών. Συνεπώς, είναι πιθανό ακόμη και για μία ήσσονος σημασίας βλάβη το 33 τόνων ΤΟΜΑ να ακινητοποιηθεί.

Δείτε  περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *