Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

 Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2023», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Η συνάντησή τους ήταν η 5η τα τελευταία 3 χρόνια , με την πρώτη εξ αυτών στην Σούδα τον Μάϊο το 2021 στο πλαίσιο της «FALCON EYE-1» να συνιστά και την ουσιαστική έναρξη της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών. Κατά την διάρκειά της, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στις εστίες αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και πρόσφατα στο Σουδάν.

Οι δύο Αρχηγοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την διεξαγωγή κοινών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκαναν στην Πολυεθνική Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «HERCULES – 21», «HERCULES – 22», μέσω των οποίων ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο Χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην συμβολή των κοινών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στην εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε στον ομόλογό του την συμμετοχή για ακόμα μία φορά με μέσα στην Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2023», που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του προσεχούς έτους, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Επίσης, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σημαντικό περιφερειακό και παγκόσμιο εταίρο, και αναφέρθηκε στην «Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ των 2 Χωρών καθώς και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής της, με επιπλέον κοινές επιχειρησιακές δραστηριότητες, με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Αμυντικών Βιομηχανιών, καθώς και με την αναβάθμιση των δράσεων που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Στρατιωτικών Ακαδημιών, όπως και την φοίτηση στελεχών σε Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, επισήμανε την συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με την ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, γεγονός που αποδεικνύει την αλληλεγγύη της Ελλάδας στην προσπάθεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την παρουσία του στην Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2023», με την οποία επιβεβαιώνεται η εξαιρετική σχέση που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο Χωρών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *