Συνεκπαίδευση Ελλάδος και Η.Π.Α. σε αμφίβιες, αποβατικές και αεροναυτικές επιχειρήσεις.

 Συνεκπαίδευση Ελλάδος και Η.Π.Α. σε αμφίβιες, αποβατικές και αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Συνεκπαίδευση Ελλάδας – Η.Π.Α

Από την Παρασκευή 01 έως την Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ η διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και Η.Π.Α., στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου.

Η Συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην Συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:

● Από τον Στρατό Ξηράς 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) AH-64D και 1 Ε/Π UH-1H.
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Αρματαγωγό (Α/Γ).
● Από την Πολεμική Αεροπορία 1 ζεύγος Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) F-16 σε αποστολή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προσωπικό από την 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση Ελλάδος και Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *