Παρασκηνιακή πίεση από τον Λευκό Οίκο για τα τούρκικα F-16…

 Παρασκηνιακή πίεση από τον Λευκό Οίκο για τα τούρκικα F-16…

Οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 τέθηκαν εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA).

Ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA (προϋπολογισμός του Πενταγώνου) ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Ο γερουσιαστής έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει βέτο και δεν θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Μενέντεζ ΔΕΝ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν συζητήθηκε το θέμα, ενώ απουσίαζαν και άλλοι σημαντικοί νομοθετες λόγω της εκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Επιπλέον, ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία.

Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *