ΥΕθΑ : Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 ΥΕθΑ : Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις εργασίες του “17o GLOBSEC Bratislava Forum 2022” που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πέτερ Χούλτβιστ (Peter Hultvist), η Διευθύντρια Βορείου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου κ. Άννα Βισλάντερ (Anna Wieslander) και ο Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης του Ομίλου KNDS κ. Μαρσέλ Γκρίσνιγκτ (Marsel Grisnigt).

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες έχουν δυνατό στρατιωτικό αποτύπωμα και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Η ένταξή τους θα ενδυναμώσει τη Συμμαχία και παράλληλα θα τις καταστήσει πιο ασφαλείς.

Υπογράμμισε ότι όλες οι Χώρες του ΝΑΤΟ ενεργώντας σύμφωνα το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της Συμμαχίας, πρέπει να συμφωνήσουν με την ένταξη των δύο Χωρών στη Συμμαχία. Επίσης, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προβαίνουν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην προοπτική κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα αποτελέσει θετικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται υπερασπιζόμενη τόσο τη χώρα όσο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και της Δυτικής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *