Δεν μας τα λένε πολύ καλά οι Ισραηλινοί – “Οι δικαιολογίες” για την ακύρωση επίσκεψης του ΥΠΑΜ Μπένι Γκαντζ

 Δεν μας τα λένε  πολύ καλά οι Ισραηλινοί – “Οι δικαιολογίες” για την ακύρωση επίσκεψης του ΥΠΑΜ Μπένι Γκαντζ

«Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ». Με αυτά τα προσχηματικά λόγια επιχείρησε η Ιερουσαλήμ να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσκεψη του υπουργού, ο οποίος θα επιθεωρούσε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την πρόοδο των έργων στην αεροπορική βάση Καλαμάτας, όπου θα ιδρυθεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Στο έργο εμπλέκεται η ισραηλινή εταιρία Elbit, στην οποία δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο, που θα διαρκέσει δυο δεκαετίες.


Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Η ισραηλινή διαρροή αναφέρει, ότι «οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή και συμφώνησαν να έχουν διάλογο αργότερα»! Και μόνο από τη φρασεολογία που επελέγη, φαίνεται πως έχει υπάρξει δικαιολογημένη έκφραση δυσαρέσκειας από ελληνικής πλευράς, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια μη φιλική τόσο απέναντι σε έναν υπουργό Άμυνας που έχει στηρίξει σταθερά την ανάπτυξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όσο και συνολικά απέναντι στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια μετριασμού των πολύ αρνητικών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στην Αθήνα, οι Ισραηλινοί υπογραμμίζουν πως «οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές». Μόνο που ο τρόπος που οι Ισραηλινοί τις χειρίζονται έρχεται σχεδόν σε αντίθεση με αυτή τη ρητορική διαβεβαίωση. Και τις χειρίζονται με αυτόν τον κραυγαλέα άκομψο διπλωματικά τρόπο, επειδή είναι πεπεισμένοι πως η Αθήνα ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και ως εκ τούτου δεν θα έχουν κόστος. Κι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, επί του οποίου το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να προβληματιστεί σχετικά.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *