Η αγορά των F-35 κρίνει το μέλλον της ΕΑΒ…

 Η αγορά των F-35 κρίνει το μέλλον της ΕΑΒ…

Η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin (LM), ήρθε, είδε και απήλθε, με σκοπό να επιστρέψει. Η εβδομάδα που παρέρχεται σήμερα, είχε πλούσιες εξελίξεις στο θέμα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), καθώς επίσης και για την απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35A Lightning II. Οι οιωνοί είναι μάλλον αισιόδοξοι, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Του Ζαχαρία Μίχα*

(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Καταρχάς, τυπικά, τα δύο θέματα της ΕΑΒ και της απόκτησης των F-35 δεν συνδέονται. Έχουν όμως ως κοινό σημείο αναφοράς την Lockheed Martin. Η πολυσχιδής δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καλώς ή κακώς συνδέσει μαζί της την ελληνική άμυνα ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπορικής ισχύος.

Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Με τα καλά του και τα «στραβά» του. Όπως δεν είναι δεδομένο και το ότι στη σημερινή συγκυρία, ενδεχόμενη μείωση της εμπλοκής της LM στην ΕΑΒ δεν θα έπληττε το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που είναι δεδομένο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον. «To make the most of it» που θα έλεγαν οι Αμερικανοί συνομιλητές της Ελλάδας…

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *