Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων περνά από τους Έλληνες χειριστές

 Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων περνά από τους Έλληνες χειριστές

https://hellasjournal.com/2021/01/i-haf-den-stamata-sta-rafale-ke-tous-meteor-klini-palious-logariasmous-ke-oplizi-apo-tora-ta-viper/

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μετά την Ολλανδία και τη Δανία που ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως επόμενο σταθμό είχε την Ελλάδα, την χώρα που ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να υποστηρίξουν αλλά και να ενισχύσουν το Κίεβο.

Βεβαίως οι γείτονες της Ελλάδας δεν είναι ανάλογοι εκείνων της Ολλανδίας, ούτε της Δανίας. Και παρότι από τον περασμένο Φεβρουάριο οι σχέσεις με την Άγκυρα δείχνουν ότι οδεύουν σ’ ένα καλύτερο αύριο, το casus belli της Αγκυρας γείτονος παραμένει ενεργό, όπως σχολιάζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας αποτελείται από αεροσκάφη F-16, με το μεγαλύτερο μέρος τους σταδιακά να αναβαθμίζεται στο επίπεδο Viper. Σχεδιασμός αναβάθμισης, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η Hellas Journal, υπάρχει για τον τύπο των F-16 Block 50 που άλλωστε έχει σταλεί προς τις ΗΠΑ και ανάλογη LOR.

Το βέβαιο είναι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι τίποτα δεν περισσεύει από τον ελληνικό αεροπορικό στόλο, ούτε καν ένα από τα F-16 Block 30, τον παλαιότερο τύπο που διαθέτει η πολεμική αεροπορία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που -με την προγενέστερη ιδιότητά του- είχε παραλάβει την λίστα ανάγκης της Ουκρανίας ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ζητά το Κίεβο από την Αθήνα και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ελλάδα ήταν άλλωστε από τις πρώτες χώρες που απέστειλε τα ΒΜΡ-1 στο ουκρανικό έδαφος, (λαμβάνοντας πάντως ένα προβληματικό γερμανικό αντάλλαγμα τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder). Και παρά τη συμφωνία με τη Γερμανία εκείνη αποφάσισε ότι θα δώσει απευθείας στην Ουκρανία τεθωρακισμένα που θα λάμβανε η Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την αποστολή των ΜΒΡ-1.

Παράλληλα η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα που αυτό να είχε αντίχτυπο στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Επιπλέον όποια συζήτηση κι αν θέλησαν οι Σύμμαχοι να ανοίξουν για την ενίσχυση της Ουκρανίας και αυτή αφορούσε την Αθήνα, η απάντηση ήταν σαφής: Οποιοδήποτε σύστημα αν δοθεί θα πρέπει πρώτα να έχει φτάσει στο ελληνικό έδαφος το σύστημα που θα αναπληρώσει την απώλεια.

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *