Ελληνικά F-16 της 340 Μοίρας “απέναντι” σε Ισραηλινά και Αμερικανικά F-16 & F-15

 Ελληνικά F-16 της 340 Μοίρας “απέναντι” σε Ισραηλινά και Αμερικανικά F-16 & F-15

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν «αντιμέτωπα» με ισραηλινά και αμερικανικά F-16 και F-15 σε αερομαχίες… κορυφής. Στην έρημο της Negev, όπου θα πραγματοποιηθεί τη άσκηση Blue Flag, οι Έλληνες πιλότοι θα εμπλακούν σε μια από τις μεγαλύτερες εκτός συνόρων επιχειρησιακές ασκήσεις, σε ξηρά και θάλασσα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πλέον «έγκυρη» άσκηση της ισραηλινής Αεροπορίας ανάλογη με αυτή της αμερικανικής Red Flag, όπου το επίπεδο προσομοίωσης φτάνει το «απόλυτο». Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο με την Ισραηλινή Αεροπορία.

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την αεροπορική βάση Ovda, στην έρημο Negev του Ισραήλ, στις 13 Σεπτεμβρίου. Θα αποτελείται από τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας και κλιμάκιο 45 ιπταμένων και τεχνικών, οι οποίοι θα παραμείνουν στο Ισραήλ για περισσότερες από 20 ημέρες.

Η πολυεθνική άσκηση που οργανώνει για πρώτη φορά το Ισραήλ σε μία περίοδο που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν κάτι περισσότερο από εύθραυστη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή πέντε χωρών, από τις 17 έως τις 28 Νοεμβρίου.

Aπό πλευράς Ισραήλ θα συμμετάσχουν αεροσκάφη F-15C/D και F-16 Block 30 και 52 και από την USAF F-15E Strike Eagle. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado και AMX και η Πολωνία με F-16 Block 52 plus.

H Blue Flag θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αποστολές εναέριας μάχης και στα πακέτα CΟΜΑΟ και θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη.

Την πρώτη εβδομάδα, από τις 17 έως 21 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν πτήσεις εξοικείωσης, αποστολές εναέριας μάχης, COMAO, αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφέσεις πραγματικών βομβών (GBU/JDAM) σε ειδικό πεδίο βολής της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Τη δεύτερη εβδομάδα της άσκησης, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν αποστολές COMAO εναντίον Ισραηλινών αεροσκαφών F-15 και F-16 και αποστολές Ground Base Air Defence.

Το μεγαλύτερο μέρος της θα διεξαχθεί πάνω από χερσαίες περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ θα υπάρξει και σκέλος που θα διεξαχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία συνεκπαίδευσης για τις Αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ (με τους Αμερικανούς υπάρχει συνεκπαίδευση και στη Red Flag), αλλά ειδικά για την ισραηλινή που για πρώτη φορά ειδικά σε ασκήσεις αέρος-αέρος βρίσκει αντίπαλο ισάξιο, αν όχι ανώτερό της σε τεχνικές και “τριβή” με το αντικείμενο.

Και είναι βέβαιο πώς τα μηνύματα που θα στείλει η ελληνική αποστολή σε εχθρούς και φίλους θα είναι ξεκάθαρα. Όπως άλλωστε και σε όλες τις αποστολές του εξωτερικού που οι χειριστές της Π.Α. «πατάνε» τους πάντες, δείχνοντας την ψυχή και τις ικανότητες του Έλληνα αεροπόρου.

Πηγή: http://www.defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *